– Jeg tror mange advokater ikke tenker gjennom hvor lett de kan bli misbrukt i hvitvaskingsøyemed

Tilsynsrådet anmelder den avskiltede advokaten Thom-Kåre Granli til Økokrim, skriver Dagens Næringsliv.
Tilsynsrådet holder til i Rådhusgata 23 i Oslo. | Foto: Stian Olsen / AdvokatWatch
Tilsynsrådet holder til i Rådhusgata 23 i Oslo. | Foto: Stian Olsen / AdvokatWatch

I forrige uke fortalte Dagens Næringsliv at Thom-Kåre Granli, som har fått tilbakekalt advokatbevillingen, granskes for manglende etterlevelse av hvitvaskingsloven.

Granli og hans advokatfirma skal ha stått som eier av 56 motorvogner siden han begynte å flippe biler våren 2018. Flere av biltransaksjonene har vært med den avskiltede advokatens egne klienter.

– Mesteparten av dette her gjelder bistand jeg har gjort til klienter, har Granli tidligere uttalt. Han har avvist, at han har vært involvert i hvitvasking.

Nå har imidlertid Tilsynsrådet anmeldt Granli til Økokrim etter mistanke om medvirkning til hvitvasking og kreditorunndragelse, skriver Dagens Næringsliv.

Tilsynsrådet opplyser at det aldri har vært borti en lignende sak tidligere, og sier det ikke er normalt at en advokat og et advokatfirma kjøper og selger så mange biler.

Økokrim bekrefter anmeldelsen overfor avisen.

I mars i år skrev Tilsynsrådet i sin årsrapport, at det erfarer det er en økning i antall saker hvor det der grunn til å mistenke advokatene for å være tilretteleggere for grov økonomisk kriminalitet begått av klientene.

– Jeg tror mange advokater ikke tenker gjennom hvor lett de kan bli misbrukt i hvitvaskingsøyemed. Det kan være lett å gjøre det som en vennetjeneste og for å være på tilbudssiden. Så glemmer man hvor attraktiv en klientbankkonto er for en kriminell. Hvis det er en tjeneste kriminelle ønsker seg så er det nettopp å få låne advokatens klientbankkonto. Det er der vi i praksis ser at hvitvaskingen skjer, sier spesialrådgiver Jonas Haugsvold i Tilsynsrådet til Dagens Næringsliv.

Fikk tilbakekalt advokatbevillingen – granskes for manglende etterlevelse av hvitvaskingsloven  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også