Representeres av Grette: Bemanningsforetak får ny behandling i lagmannsretten

16 bemanningsforetak mener reglene for innleid arbeidskraft strider med EØS-avtalen. Lagmannsretten var uenig, men nå har Høyesterett opphevet kjennelsen.
NY BEHANDLING: Reglene for innleid arbeidskraft ble strammet inn i 2023. 16 bemanningsforetak mener det er i strid med EØS-avtalen. | Foto: Stian Olsen / AdvokatWatch
NY BEHANDLING: Reglene for innleid arbeidskraft ble strammet inn i 2023. 16 bemanningsforetak mener det er i strid med EØS-avtalen. | Foto: Stian Olsen / AdvokatWatch
NTB / Stian Olsen

Høyesteretts ankeutvalg har enstemmig besluttet at lagmannsrettens kjennelse skal oppheves som følge av saksbehandlingsfeil.

I april 2023 strammet regjeringen inn reglene for innleid arbeidskraft, som blant annet innebar et forbud mot innleie av arbeidstakere fra vikarbyråer for å utføre midlertidig arbeid.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett slo fast at innleieforbudet ikke er i strid med EØS-avtalen, slik en rekke bemanningsforetak mente.

16 av foretakene tok saken videre til Høyesteretts ankeutvalg, som opphever lagmannsrettens kjennelse.

Utvalget har altså ikke tatt stilling til om innleiereglene bryter med EØS-avtalen. Det skal lagmannsretten vurdere når saken behandles der på nytt.

I tillegg må staten betale sakskostnader til de 16 selskapene.

Det er Grette, med partner Odd Stemsrud i spissen, som representerer bemanningsforetakene.

Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver i en epost til NTB at deres syn i saken ikke er endret etter ankeutvalgets kjennelse.

– Vi mener innleiereglene er innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen. Bakgrunnen for lovendringen er at vi skal få flere inn i fast jobb. Vi ønsker ikke at arbeidstakere skal være løsarbeidere. Dette krever omstilling, skriver statssekretæren.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også