Matapour dømt til å betale over 100 millioner i oppreisning til fornærmede

Zaniar Matapour dømmes til å betale over 112,4 millioner kroner i oppreisning og erstatning til 312 fornærmede for Oslo-skytingen 25. juni for to år siden.
KOORDINERENDE BISTANDSADVOKAT: Christian Lundin, her avbildet under rettssaken mot Zaniar Matapour. | Foto: Terje Pedersen / NTB
KOORDINERENDE BISTANDSADVOKAT: Christian Lundin, her avbildet under rettssaken mot Zaniar Matapour. | Foto: Terje Pedersen / NTB
NTB

To menn ble drept av skuddene, mens ti andre ble påført skuddskader eller andre fysiske skader.

Da hovedforhandlingene begynte, var det registrert 244 fornærmede, men det kom til flere underveis i rettssaken. Da saken ble avsluttet, hadde 312 personer status som fornærmet. Samtlige fornærmede fremmet krav om oppreisningserstatning fra Matapour.

– Ekstreme belastninger

Nå har Oslo tingrett slått fast at Matapour må betale de fornærmede til sammen 112, 4 millioner i oppreisning.

– Det er i henhold til kravet jeg fremmet på vegne av 312 personer, sier Christian Lundin, som har fungert som koordinerende bistandsadvokat i den omfattende straffesaken.

– Jeg er oppnevnt som bistandsadvokat for 223 av disse. Utmålt plaster-på-såret-erstatning i form av oppreisning er en anerkjennelse av den ekstreme belastningen de fornærmede ble påført som følge av den grufulle terrorhandlingen, sier Lundin til NTB.

Fire grupper fornærmede

De fornærmede er delt inn i ulike grupper, der bistandsadvokatene ba oppreisning. Summene har variert fra 350.000 kroner til 550.000 kroner.

De høyeste oppreisningskravene gjaldt de ti som fikk skuddskader eller andre fysiske skader i angrepet. Koordinerende bistandsadvokat Christian Lundin la også ned krav om oppreising til de dreptes etterlatte på en halv million kroner hver.

En annen gruppe gjaldt de ni som utsatte seg selv for fare da de deltok i å overmanne Matapour. Den største gruppen fornærmede var personer som var i området, men som ikke ble fysisk skadet.

Skadene de fornærmede ble påført, omfatter både fysiske og psykiske skader – som settes direkte i sammenheng med skyteangrepet. Oppreisning er en «plaster på såret»-erstatning til de fornærmede etter det de har blitt utsatt for.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også