Geir Sviggum i Wikborg Rein: Denne trenden vil skyte ytterligere fart med KI

Wikborg Rein har i likhet med flere andre advokatfirmaer også erfart at ChatGPT kan gi villedende informasjon.
KI-REGLER: Wikborg Rein har utarbeidet generelle retningslinjer om at ChatGPT ikke skal brukes i det faglige arbeidet, forteller managing partner Geir Sviggum. | Foto: Wikborg Rein
KI-REGLER: Wikborg Rein har utarbeidet generelle retningslinjer om at ChatGPT ikke skal brukes i det faglige arbeidet, forteller managing partner Geir Sviggum. | Foto: Wikborg Rein

AdvokatWatch har gjennom sommeren intervjuet toppsjefene i de største advokatfirmaene, om blant annet deres planer vedrørende bruk av kunstig intelligens (KI) i virksomheten.

Også fire av «de fem store»; Schjødt, Thommessen, Bahr og Wiersholm har delt sine tanker rundt dette. 

Schjødts managing partner, Magnus Lütken, har fortalt at advokatfirmaets overordnede KI-strategi er å bruke teknologi for å forbedre effektiviteten og kvaliteten på tjenestene de tilbyr.

– Dette må vi gjøre samtidig som vi sørger for den beste klientopplevelsen, opprettholder våre etiske standarder og sikrer at klient- og annen informasjon er beskyttet. Selv om KI over tid vil kunne automatisere mange oppgaver, er det fortsatt en viktig rolle for menneskelig dømmekraft og ekspertise i juridisk praksis, sa han tidligere denne måneden til AdvokatWatch.

Wikborg Rein er det eneste firmaet av de fem store som ikke har ønsket å stille i AdvokatWatchs sommerspalte, men i et intervju med Dagens Næringsliv informerer managing partner Geir Sviggum om hva advokatfirmaet gjør på KI-området. Han mener de mest komplekse advokatoppgavene ikke kommer til å bli overlatt til en robot, men han legger samtidig til:

– Jeg tror det blir en kraftig reduksjon i de enkleste og mest repetitive oppgavene som særlig de yngste advokatene i en organisasjon gjør. Bruk av teknologi har allerede ført til en slik reduksjon, og trenden vil skyte ytterligere fart med kunstig intelligens.

Sviggum forteller videre at når Wikborg Rein har testet ChatGPT ved å stille rent faglige spørsmål, har KI-verktøyet funnet på dommer, personer og rettskilder som aldri har eksistert

Det samme fortalte for øvrig partner Frode Finnøy i Ligl Advokater da AdvokatWatch møtte han og resten av firmaet under et kick-off i forbindelse med at advokatfirmaet besluttet å ta i bruk ChatGPT-4 tidligere i år. Finnøy sa han hadde brukt ChatGPT i en komplisert sak hvor han var i dialog i flere timer med chatroboten. 

– Jeg fikk noen utrolige gode argumenter, og utgangspunkt for videre tanker. Jeg fikk også noen fantastiske sitater fra høyesterettsdommer, med nøyaktige kildehenvisninger, som bare var sprøyt. Det er fordi det ikke er en robot som foreløpig kan norsk juss, og bruker ikke juridisk metode, men bruker språkanalyseverktøy, sa han.

Tidligere har AdvokatWatch også fortalt at to amerikanske advokater og et advokatfirma måtte ut med over 50.000 kroner etter at KI-verktøyet ChatGPT produserte fiktive dommer i et rettsdokument.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også