Advokat kritisk til ordførerens uttalelser om domstolsreformen: – Skapes inntrykk av at vi har fått en dramatisk endring

Erfaren advokat har endret mening om domstolsreformen.
Advokat Olav Eriksen var skeptisk til domstolsreformenfør den ble innført, men mener nå at den ikke burde reverseres. | Foto: Advokatfirmaet Eriksen
Advokat Olav Eriksen var skeptisk til domstolsreformenfør den ble innført, men mener nå at den ikke burde reverseres. | Foto: Advokatfirmaet Eriksen

Advokat Olav Eriksen på Finnsnes var i utgangspunktet skeptisk til reformen, men ni måneder etter at den ble innført mener han brukerne ikke har opplevd vesentlige endringer etter at Senja tingrett ble til Nord-Troms og Senja tingrett, med rettssteder i Tromsø og på Finnsnes.

Han har derfor endret mening, forteller han til Nordlys.

Nå reagerer advokaten som har drevet egen advokatpraksis på Finnsnes siden 1989 på det han opplever som urederlig fremstilling av konsekvensene av reformen, og peker spesielt på Tom-Rune Eliseussen (Sp), som i dag er ordfører i Senja kommune.

– Slik ordføreren har uttalt seg skapes det inntrykk av at vi har fått en dramatisk endring der folk må til Tromsø, hvilket i beste fall beror på manglende kunnskap om de faktiske forhold. Man må kunne forvente at en ordfører fremfører argumentasjon som er faktabasert og redelig, sier Eriksen til avisen Nordlys.

Ordfører Eliseussen svarer i avisen slik på advokatens uttalelse:

– Rettsstedet Finnsnes er opprettholdt, men lagt under en felles tingrett. Jeg er bekymret for at fagmiljøet pulveriseres lokalt ved at man på sikt legger flere ressurser til Tromsø. Dette kan være første steg i en sentralisering der man på sikt legger ned rettsstedet.

Jeg står fast på at vi skal ha det tilbake slik det har vært, effektivt og nært, legger Senja-ordføreren fra Senterpartiet til.

Debatten om hvorvidt domstolsreformen som trådte i kraft 1. mai i fjor skal reverseres, har pågått nesten kontinuerlig siden Arbeiderpartiet og Senterpartiet i fjor høst erklærte at de ønsker å reversere reformen.

Nylig sendte Justis- og beredskapsdepartmentet et forslag om å gjeninnføre domstolstrukturen fra før domstolreformen 2021 på høring. Regjeringen vil kun gjøre unntak der det er enighet om å beholde dagens struktur. En avgjørelse om å beholde dagens struktur må ha bred støtte hos domstolleder, kommuner og tillitsvalgte i rettskretsen, opplyser departementet.

Førstestatsadvokat Hugo Henstein uttalte nylig, at han frykter ordførere får vetorett på å beslutte reversering. Også Høyres Ingunn Foss, som sitter i justiskomiteen på Stortinget, har uttrykt bekymring over kommunal vetorett i saken.

Høringsfristen er 26. april.

Justispolitisk talsperson i SV: Ingen automatikk at SV vil gi regjeringen flertall for å reversere domstolsreformen 

Justis- og beredskapsministeren under Stortingets spørretime: Regjeringen kommer til å lytte i bråket om domstolsreversering 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også