Gir domstolene 240 millioner kroner mer å rutte med – 15 millioner kroner er satt av til lyd- og bildeopptak

Tiltaket vil sikre at forklaringene er etterprøvbare og slik styrke rettssikkerheten, mener regjeringen.
ØKER DOMSTOLENES BUDSJETT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gir domstolene mer penger. | Foto: Hanna Johre / NTB
ØKER DOMSTOLENES BUDSJETT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gir domstolene mer penger. | Foto: Hanna Johre / NTB

Det går frem av Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett.

«Domstolene har en plikt til å ta opptak av forklaringer som gis i saker som går for retten. Det nødvendige tekniske utstyret og løsningene har imidlertid ikke vært på plass til å kunne ta lyd- og bildeopptak av rettsforhandlinger», skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding som ble publisert samtidig som forslaget til statsbudsjett.

Siden 2016 har det pågått prøveprosjekter med opptak av lyd og bilde av forklaringer fra hovedforhandlingen i tingretten, med etterfølgende gjenbruk under forhandlingene i lagmannsretten, skriver departementet.

«Prøveprosjektene har vært vellykkede, og har gitt domstolene et godt erfaringsgrunnlag. Derfor foreslår regjeringen nå å bevilge midler til domstolene slik at det kan tas opptak av rettssaker i alle tingretter.»

Målet med bevilgningen er at alle tingretter skal kunne ta lyd- og bildeopptak ved minst ett rettssted i løpet av 2025, heter det.

Økte midler til lyd og bilde er noe av det Domstoladministrasjonen har ønsket seg, sa kommunikasjonssjef Yngve Brox til AdvokatWatch torsdag.

I budsjettet foreslås det å øke domstolenes generelle driftsutgifter fra 2,84 i 2023 til 3,08 milliarder kroner i 2024. Det er en økning på 8,4 prosent.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også