Regjeringen foreslår en rettshjelpssats på 1215 kroner i 2024

Regjeringen vil øke rettshjelpssatsen med 35 kroner i 2024.
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp). | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det går frem av Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett.

Rettshjelpssatsen har siden 1. juli vært på 1180 kroner, etter at den ble hevet med 40 kroner i revidert nasjonalbudsjett. Det var første gang på 20 år at rettshjelpssatsen ble økt i revidert nasjonalbudsjett. Bakgrunnen var den ekstraordinære lønns- og prisjusteringen, oppga Støre-regjeringen da.

I forslaget til statsbudsjett for 2023 ble satsen hevet med 19 kroner. Den samlede økningen på rettshjelpssatsen i 2023 var dermed på 59 kroner.

Til neste år vil regjeringen legge på ytterligere 35 kroner.

Salærrådet anbefalte sats på 1385 kroner

Det er langt unna det uavhengige salærrådets anbefaling. Det ble oppnevnt i august 2022 etter en avtale mellom Justis- og beredskapsdepartementet og Advokatforeningen. Bakgrunnen var Advokatforeningens streikeaksjon.

Salærrådet, som ledes av høyesterettsdommer Arne Ringnes, leverte sin første anbefaling i november 2022 og et tilleggsutsagn denne sommeren.

Rådet anbefalte da en rettshjelpssats på 1385 kroner.

Med regjeringens foreslåtte økning vil det gjenstå 170 kroner opp dit.

«Rådet tek utgangspunkt i prisutviklinga for juridiske tenester, noko som gir ein sats på 1385 kroner, og meiner det er eit naturleg nivå for salærsatsen. Rådet skriv òg at det erkjenner at ein eingongsauke til dette beløpet vil ha store konsekvensar for budsjettet. Meirutgiftene til salær per år er rekna til 453 millioner kroner ved ein rettshjelpssats på 1400 kroner. Salærrådet peikar på at ei gradvis opptrapping er ei aktuell tilnærming», skriver regjeringen om salærrådets anbefaling i budsjettforslaget.

Kraftige reaksjoner

Lederen for Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas, er skuffet over økningen.

– Dette er en stor skuffelse for våre medlemmer og alle individene de representerer, som ble lovet at regjeringen skulle jobbe for en bærekraftig rettshjelpssats, sier han i en uttalelse etter at forslaget ble presentert.

Tonje Skjelbostad, som er advokat og daglig leder i Advokatfirmaet Legalis og Alt Legalt-konsernet, gir også uttrykk for skuffelse på LinkedIn.

– Med forventet prisstigning på 3,8 prosent og en økning av salærsatsen på 3 prosent (35 kr.), så er det en i realiteten en nedgang, skriver Skjelbostad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også