Dette er salærrådets anbefaling

Salærrådet vil øke rettshjelpsatsen med 23 prosent, til 1383 kroner.
Arne Ringnes er leder av salærrådet. | Foto: Domstol.no
Arne Ringnes er leder av salærrådet. | Foto: Domstol.no

I slutten av september ble salærrådet oppnevnt. Rådet skal gi departementet anbefalinger om nivået på rettshjelpssatsen i forbindelse med de årlige budsjettprosessene.

Medlemmene av rådet høyesterettsdommer Arne Ringnes (foreslått av Advokatforeningen), lagdommer Per Jordal (foreslått av departementet) og samfunnsøkonom og professor Karen Helene Ulltveit-Moe (utpekt av Domstoladministrasjonen).

«Inneværende år skal partenes merknader til rådets anbefaling foreligge innen 30. september. Rådets anbefaling, som er offentlig, skal foreligge innen 1. desember inneværende år. For senere år er denne fristen innen 1. november», skrev Domstoladministrasjonen i et brev i september.

Nå er anbefalingen klar.

Rådets syn er at satsen da må økes med 23 prosent, og settes til 1383 kroner, heter det i en pressemelding fra Advokatforeningen.

Salærrådet bemerker at anbefalingen kommer på et annet tidspunkt i budsjettprosessen enn det som vil være normalordningen, og at det derfor må anses som et råd for budsjettprosessen for 2023, men også for oppstart av budsjettprosessen for 2024.

– Vi er godt fornøyde med anbefalingen. Det er første gang vi får en kvalifisert og uavhengig vurdering av hva som vil utgjøre en bærekraftig rettshjelpssats. Salærrådets vurderinger understøtter de rettssikkerhetsutfordringer vi har adressert ovenfor en lang rekke justisministre gjennom mange år, uttaler leder i Advokatforeningen Jon Wessel-Aas.

– Dagens justisminister har vært tydelig på at hun har en ambisjon om å få rettshjelpssatsen opp på et bærekraftig nivå – og salærrådets grundige gjennomgang av rettshjelpssatsens utvikling, understøtter behovet for dette, legger han til.

SV fikk forøvrig ikke salærsats-gjennomslag i budsjettforliket med regjeringspartiene. Støre-regjeringen har foreslått å øke salærsatsen med 19 kroner, fra 1121 til 1140 kroner.

Hele rådets anbefaling kan du lese her.

Her er det nyoppnevnte salærrådet

Departementet vil møte Advokatforeningen i midten av desember

SV fikk ikke salærsats-gjennomslag

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også