Ingen økning i rettshjelpssatsen i regjeringens budsjettforlik med SV

Satsen blir på 1215 kroner i 2024, slik regjeringen foreslo i oktober.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), arbeids- og sosialminister Tonje Brenna fra Arbeiderpartiet (t.v.) og SV-leder Kjersti Bergstø presenterte søndag budsjettforliket de har inngått. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), arbeids- og sosialminister Tonje Brenna fra Arbeiderpartiet (t.v.) og SV-leder Kjersti Bergstø presenterte søndag budsjettforliket de har inngått. | Foto: Terje Bendiksby / NTB

SV ønsket å heve satsen med ytterligere 20 kroner, men har ikke fått gjennomslag for dette i budsjettforhandlingene med regjeringen. 

Det ble klart da budsjettpartnerne presenterte forliket søndag.

Nyheten blir møtt med skuffelse hos Advokatforeningen.

– Det er vanskelig å karakterisere dette som annet enn et forsettlig og systematisert statlig overgrep mot alle dem som har krav på offentlig rettshjelp – og en nedbygging av rettsstaten, som går utover hele samfunnet, skriver foreningens leder, Jon Wessel-Aas, på LinkedIn.

Da SV la frem sitt alternative statsbudsjett i november, sa justispolitisk talsperson Andreas Sjalg Unneland til AdvokatWatch at SV mener at det er regjeringens ansvar å følge opp avtalen som ble inngått mellom justis- og beredskapsdepartementet og Advokatforeningen i juni i fjor, og Salærrådets nylige anbefaling om en bærekraftig rettshjelpssats på 1464 kroner i 2024.

Unneland gjentar søndag det samme budskapet overfor Advokatbladet.

– Det er ingen hemmelighet at SV vil at satsen skal øke. Men det er viktig for oss å si veldig tydelig at her er det regjeringen som er ansvarlig. Vi kan ikke ha en dynamikk der Stortinget må rydde opp, når regjeringen ikke følger de avtalene den har gjort, sier Unneland til Advokatbladet etter budsjettforliket.

Neste gang satsen kan øke er ved revidert nasjonalbudsjett i mai neste år.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også