Vedtok endringer i rettshjelploven

Endringene ble enstemmig vedtatt under tirsdagens votering i Stortinget.
ENSTEMMIG: Endringene ble enstemmig vedtatt. Bildet er fra votering i en annen sak i november. | Foto: Heiko Junge / NTB
ENSTEMMIG: Endringene ble enstemmig vedtatt. Bildet er fra votering i en annen sak i november. | Foto: Heiko Junge / NTB

Regjeringen har foreslått en ny økonomisk modell for behovsprøvd rettshjelp, som vil medføre en rettshjelpsordning som omfatter flere som har behov for offentlig støttet rettslig bistand enn dagens ordning gjør.

Med den nye modellen anslås det at antallet husholdninger som faller inn under ordningen, øker fra om lag 16 prosent til 33 prosent, ifølge regjeringen.

Regjeringen har foreslått at den øvre grensen for rettshjelp justeres årlig i tråd med folketrygdens grunnbeløp, i stedet for å være et fast kronebeløp.

– Regjeringen ser at det å årlig justere grensen er helt nødvendig for å hindre at ordningen svekkes over tid. Vi foreslår nå en ordning som vil stå seg i framtiden. Forslaget vil imøtekomme det som har vært noe av den største kritikken mot ordningen, sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) da regjeringen i sommer presenterte sitt forslag.

Tirsdag ble lovendringene enstemmig vedtatt i Stortinget.

Lovendringene er første deloppfølging av NOU 2020:5 Likhet for loven.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også