Advokatfirmaer kritiske til foreslåtte innstramminger i reglene om exit-skatt

Regjeringens forslag har flere uheldige konsekvenser, mener firmaene.
MØTER MOTSTAND: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). | Foto: Terje Pedersen / NTB
MØTER MOTSTAND: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). | Foto: Terje Pedersen / NTB

I mars foreslo regjeringen endringer i reglene for utflyttingsskatt, populært kalt «exit-skatten». Tirsdag gikk fristen for å komme med høringssvar ut. Finansdepartementet har fått 153 svar. Ti kommer fra advokatfirmaer.

Norges største advokatfirma er blant dem som har kommet med innspill.

«Det fremsatte lovforslaget i Finansdepartementets høringsnotat har en rekke uheldige konsekvenser, både for personer som allerede bor i Norge og for personer som vurderer å bosette seg her i fremtiden», skriver Schjødt.

«De uheldige konsekvensene av lovforslaget synes på flere punkter ikke å være godt nok utredet eller vurdert», skriver advokatfirmaet i høringssvaret.

Wikborg Rein har også inngitt høringssvar.

Firmaet foreslår en rekke justeringer i lovforslaget, og mener blant annet at fristen for oppgjør/bortfall av utflyttingsskatten bør utvides fra 12 til 20 år.

Selmer mener i likhet med Schjødt at lovforslaget har «flere uheldige sider».

«Forslaget til Finansdepartementet nå innebærer at urealiserte gevinster skal skattlegges. Dette er et avvik fra et grunnleggende prinsipp i norsk skatterett – og i skattereglene i de fleste sammenlignbare land», er noe av det som Selmer trekker frem i sitt høringssvar til Finansdepartementet.

Advokatforeningens skatteutvalg er også kritisk til lovforslaget, og skriver:

«Departementets forslag bryter med grunnleggende skatterettslige prinsipper. Dette gjelder særlig realisasjonsprinsippet, om at bare realiserte gevinster skal beskattes, og skatteevneprinsippet, som tilsier at skatter bør være proporsjonale med skattepliktiges evne til å betale skatten.»

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også