Brynjar Meling om livet som advokat før og etter mulla Krekar-saken: – Der andre bygger en karriere som stiger i takt med erfaring og modenhet, fikk jeg en pangstart

Da han så pressekorpset som ventet på ham da han landet i Amsterdam for å bistå mulla Krekar, forstod Brynjar Meling at han var i ferd med å ta fatt på en spesiell sak.
Brynjar Meling under rettsmøtet i 2019 hvor vilkårene for utlevering av Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble behandlet. | Foto: Terje Pedersen / NTB
Brynjar Meling under rettsmøtet i 2019 hvor vilkårene for utlevering av Najumuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, ble behandlet. | Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er i forbindelse med TV-serien «Mullaen og Meling», som nå kan ses på NRKs plattformer, at Dagsavisen har intervjuet Meling.

Det har snart gått 20 år siden advokaten ble et kjent ansikt for mange nordmenn. I september 2002 ble Meling forsvarer for Najumuddin Faraj Ahmad, etter hvert bedre kjent som mulla Krekar, som var blitt arrestert i Nederland. Meling satte seg da på flyet sørover, uvitende om hva som ventet ham på flyplassen der.

På Schiphol utenfor Amsterdam ble han mottatt av et tallrikt norsk pressekorps. Medieoppmerksomheten tok advokaten på sengen.

– Så der andre bygger en karriere som stiger i takt med erfaring og modenhet, fikk jeg en pangstart. Da jeg etter fem dager i Nederland landet i Stavanger, og opplevde å bli gjenkjent av alle, endret livet seg ganske dramatisk, sier Meling i intervjuet med Dagsavisen.

Han synes det er vanskelig å forestille seg hvor han ville ha vært i dag dersom han ikke hadde blitt involvert Mulla Krekars forsvarer.

– Jeg skal ikke si at jeg uten Krekar ville endt opp som en landsbyadvokat i Stavanger, men Krekar-saken førte i hvert fall til at jeg senere har fått mange store oppdrag og saker, og har bygd opp et firma som i dag kanskje er et av Norges største eneeide advokatfirmaer, sier Meling om saken som snart har pågått i 20 år.

Krekar ble utlevert til Italia i mars 2020, etter at han i 2019 der ble dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging. Saken har siden vært fram og tilbake i italiensk høyesterett, opplyser Meling til avisen.

I november i fjor ble for øvrig Sandnes Sparebank ilagt et forelegg på én million kroner for uaktsomt brudd på finansielle sanksjoner, for et forhold som omhandlet en klientkonto merket med «Najmuddin Faraj Ahmad», tilhørende Melings advokatkontor.

Banken godtok ikke forelegget.

Bank godtar ikke millionbot i sak om advokatfirmas klientkonto

Arvid Sjødin: – Jeg må tenke på helsa og kommer nok til å gi meg i løpet av ett år 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også