Bank godtar ikke millionbot i sak om advokatfirmas klientkonto

Sandnes Sparebank godtar ikke boten fra PST.
Advokat Brynjar Meling i samtale med mulla Krekar. | Foto: Terje Pedersen / NTB
Advokat Brynjar Meling i samtale med mulla Krekar. | Foto: Terje Pedersen / NTB

Tidligere denne uken ble det kjent at Sandnes Sparebank var ilagt et forelegg for uaktsomt brudd på finansielle sanksjoner på en million kroner.

Forholdet omhandlet en klientkonto merket med «Najmuddin Faraj Ahmad» (kjent som mulla Krekar) tilhørende Brynjar Melings advokatkontor.

«Banken tok umiddelbart kontakt med Økokrim for videre veiledning og fulgte alle råd som ble gitt. Banken sørget umiddelbart for at det ikke var mulig å overføre eller ta penger ut av klientkontoen, eller på noen måte disponere pengene. Forelegget er ilagt fordi banken ikke teknisk frøs klientkontoen raskt nok», skrev Sandnes Sparebank i en børsmelding.

Pengeoverføringen kom til klientkontoen i mai 2019, ifølge VG.

Dette skal ha skjedd like før Krekar ble dømt til 12 års fengsel i Italia. Overføringen bestod av innsamlede midler, som skulle gå til betaling av Krekars italienske advokat, har NRK tidligere meldt.

– I motsetning til det som er lagt til grunn fra norske myndigheters side, så får ikke Krekar fri rettshjelp. Først avslår man hans søknad om fri rettshjelp i Norge, så sender man mannen til Italia. Så beslaglegger man de pengene som er samlet inn i Italia. Her gjør man det man kan for å bidra til å gjøre justismordet komplett, uttalte Meling til NRK.

Ifølge administrerende direktør Trine Stangeland i Sandnes Sparebank, er kontoen fremdeles fryst, og pengene står fortsatt på kontoen.

I en børsmelding fredag ettermiddag skriver banken, at de ikke vedtar forelegget.

«Banken er uenig i forelegget fordi klientkontoen var omfattet av interne tiltak som gjorde pengene på klientkontoen utilgjengelige for advokaten og klienten, innskuddene var godkjent av Økokrim og det er et uklart regelverk rundt klientkontoer og finansielle sanksjoner. Banken understreker at den listeførte personen aldri har hatt konto eller vært kunde i banken», heter det i børsmeldingen.

«Banken mener at det er prinsipielt viktig for finansnæringen å få en rettslig vurdering av saken ettersom regelverket rundt klientkontoer og finansielle sanksjoner er uklart. Banken velger derfor å ikke vedta forelegget», står det avslutningsvis.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også