Advokater har en rekke saker som ligger i kø – nå har medlemmene i forliksrådet trukket seg

– En betydelig flaskehals, sier advokat Allan Rognan om situasjonen.
Forliksrådet har besøksadresse på politistasjonen i Rana. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Forliksrådet har besøksadresse på politistasjonen i Rana. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

– Alt stopper opp. Den eldste saken jeg har liggende der nå, den er to år gammel. Jeg har purret flere ganger på saksbehandlingen, men ingenting skjer, sier advokat Allan Rognan, som er partner i Nord Advokatfirma, til Rana Blad om situasjonen i Rana forliksråd.

Nylig trakk et samlet panel i Rana forliksråd seg med umiddelbar virkning. I et brev til kommunen, datert 31. mars i år, skriver de at praktiske forhold oppleves som et «kaos» etter omorganiseringen av den sivile avdelingen i politiet.

Saksmengden har også økt betraktelig, heter det i brevet.

– Vi var i ferd med å uttrykke bekymring rundt saksbehandlingen allerede for noen år siden. Så skjedde det en omorganisering i sekretariatet for rundt ett år siden som vi håper skulle bedre situasjonen, noe det ikke gjorde, forteller advokat Rognan.

Han opplyser til Rana Blad at flere andre advokater i Nord Advokatfirma også har saker liggende i kø hos forliksrådet. Når saksbehandlingstiden blir lang, mister instansen sin funksjon, mener Rognan, som sier flaskehalsen ligger hos sekretariatet.

Namsfogden i Nordland, Liv-Anija Koivunen, uttaler seg på vegne av sekretariatet i Rana forliksråd, og sier sekretariatet ikke er av den oppfatning at forliksrådet i Rana «ikke fungerer», men vedgår at sekretariatet det siste året har stått i «en krevende tid».

– Vi har forståelse for at situasjonen ikke har vært tilfredsstillende for publikum og medlemmene i forliksrådet. Vi ser alvorlig på dette, og skal gjøre det vi kan for at forliksrådet skal fungere godt framover, sier Koivunen i en kommentar til Rana Blad.

Nylig uttalte tidligere advokat og DA-direktør Tor Langbach i et leserinnlegg, at det bør tas tak i forliksrådene. Langbach foreslår å reformere dagens forliksrådsordning, og bruke forliksrådene som utgangspunkt for å bygge opp lokale rettssentre.

Han visste ikke selv at han var rangert som «fremadstormende» i Chambers Europe 2022

Advokatfirma gir 100.000 kroner til ny flyplass

Advokatfirma sponser gatelag: – Vi synes dette er et veldig fint tiltak 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også