Tidligere advokat og DA-direktør ber Mehl droppe reversering av domstolsreformen

Tor Langbach mener det heller bør tas tak i forliksrådene.
Tor Langbach under en presentasjon av en rapport om påtalemyndighetens kapasitet og kompetanse i 2017. | Foto: Vidar Ruud/NTB
Tor Langbach under en presentasjon av en rapport om påtalemyndighetens kapasitet og kompetanse i 2017. | Foto: Vidar Ruud/NTB

I forrige måned leverte Domstoladministrasjonen (DA) sitt høringssvar til Justisdepartementet i forbindelse med forslaget om å reversere domstolsreformen. DA er imot reversering.

Nå får DA støtte av den tidligere advokaten Tor Langbach, som også var DA-direktør i perioden 2007-2013, før Sven Marius Urke overtok.

I et leserinnlegg i Adressa skriver Langbach, at å reversere domstolsreformen vil ikke han som helst praktisk virkning for rettssikkerheten. Han viser til at folk sjelden er i tingretten, og konflikter med vanlige folk kan løses i forliksrådene.

«Problemet er at kvaliteten på den dømmende virksomheten – det vil si rettssikkerheten – er for dårlig», skriver Langbach om dagens forliksråd.

Han kommer derfor med en klar oppfordring til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl:

«Grip heller tak i forliksrådene. I noen kommuner har de nesten ikke saker, så finn en faktor for et passende befolkningsgrunnlag. Bring inn jurister, for eksempel unge som kan få dette som en meritterende praksis, eller hva med pensjonerte dommere og advokater som kan bruke sin livslange erfaring?», skriver Langbach.

Han foreslår å reformere dagens forliksrådsordning, og bruke forliksrådene som utgangspunkt for å bygge opp lokale rettssentre.

Antallet høringssvar nærmer seg 70, men få advokater har levert sine innspill

Advokatforeningen i Romsdal og på Nordmøre ønsker å reversere domstolsreformen – nå får de støtte av nok en romsdalskommune

Funn i spørreundersøkelse «påviser at reformen faktisk virker etter sin hensikt», mener Domstoladministrasjonen 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også