Brøt anskaffelsesloven da EY fikk oppdraget med å følge opp et varsel. Nå har kommunen fått på plass en ny rammeavtale om bistand ved varsling

Advokatfirma vant over elleve andre aktører i anskaffelseskonkurransen.
Rådhuset i Bodø. | Foto: Heiko Junge/NTB
Rådhuset i Bodø. | Foto: Heiko Junge/NTB

I februar ble Bodø kommune og varsler Elisabeth Aune Burchardt enige om en avtale om oppreising på 100.000 kroner etter at fire ansatte gjennom Facebook-kommentarer omtalte et tidligere rettslig forlik mellom kommunen og henne.

Oppreisingen til den tidligere HR-ansatte kom etter at en juridisk rapport fra EY, som fikk oppdraget med å følge opp varslingssaken, slo fast at Burchardt var utsatt for gjengjeldelse.

Skal undersøke og vurdere varsler

Men det at EY ble tildelt oppdraget, uten at det var lyst på anbud, var et brudd på anskaffelsesloven. Det konkluderte Klageorganet for offentlige anskaffelser (KOFA) med på bakgrunn av en klage fra Advokatfirmaet Aga i Bodø.

Kommunen hadde en rammeavtale med EY som ble signert i mai 2021, men den gjaldt mottak av varsel, ikke oppfølging av selve varselet som ble gjort i saken med Burchardt.

– Før saken ble klaget inn, hadde vi allerede erkjent våre feil, uttalte kommunedirektør Kjell Hugvik til Avisa Nordland da saken ble kjent.

Nå har kommunen imidlertid fått på plass en rammeavtale om levering av undersøkelse og juridisk vurdering av varsler, viser en melding i Doffin.

«Leverandør skal tilby både undersøkelse av varsel, herunder utredning av sakens faktum og sammenstilling av faktum, og juridisk vurdering av varsler etter arbeidsmiljøloven», heter det i beskrivelsen av anskaffelsen.

«Oppdragene vil variere i størrelse og omfang, men leverandør må påregne å ta det fulle ansvaret for undersøkelsene og de juridiske vurderinger i samarbeid med Bodø kommunes HR-kontor. Det er viktig for Bodø kommune å inngå rammeavtale med leverandør som har høy faglig kompetanse og som har gode og hensiktsmessige rutiner for undersøkelse og juridisk vurdering av varsler», står det videre.

Millionkontrakt

Det er CMS Kluge som har vunnet rammeavtalen i konkurranse med elleve andre firmaer.

Ifølge Bodø kommune er det estimert at avtalen har et årlig omfang på cirka 750.000 kroner.

«Det årlige omfanget på avtalen vil variere avhengig av antall varsler som kommunen mottar og deres grad av kompleksitet. Det er oppdragsgiver som i den enkelte sak vil vurdere om det er behov for ekstern bistand til undersøkelse og juridisk vurdering av mottatte varsler», skriver kommunen og legger til:

«Estimert samlet kontraktsverdi inklusive opsjon på forlengelse er ca. 3.000.000,-. Beløpene er veiledende, basert på siste års forbruk. Alle beløp er oppgitt ekskl. mva. Maksimal verdi for kontrakten er 4.000.000,-.»

– Kommunen har ikke tidligere hatt en slik rammeavtale og er et tiltak som ble iverksatt basert på et behov som ble avdekket i forbindelse med saken vedrørende Burchardt, skriver kommunedirektør Hugvik i en e-post til AdvokatWatch.

Dette er den fjerde kontrakten CMS Kluge sikrer seg på relativt kort tid. I forrige måned landet de en kontrakt på seks millioner kroner med kollektivselskapet Kolumbus. I mai utkonkurrerte CMS Kluge fire andre advokatfirmaer i en anskaffelseskonkurranse arrangert av Nærings- og fiskeridepartementet. I tillegg vant de samme måned en annen avtale med en fylkeskommune.

Skal forvalte NRKs varemerkeportefølje

Har signert nok en revisjonsavtale

Fem advokatfirmaer landet rammeavtaler med statlig forvaltningsbedrift 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også