Ville ha dekket 45 millioner kroner i advokatutgifter – får under halvparten

De fem bokaktørene tilkjennes til sammen 20,7 millioner kroner.
STORE VARIASJONER: Ett av forlagene får dekket 78 prosent av sine utgifter, mens et annet får dekket 28 prosent, skriver Dagens Næringsliv. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
STORE VARIASJONER: Ett av forlagene får dekket 78 prosent av sine utgifter, mens et annet får dekket 28 prosent, skriver Dagens Næringsliv. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

I november i fjor ble det klart at Konkurranseklagenemnda opphevet Konkurransetilsynets vedtak fra 2020 om overtredelsesgebyr til fire norske forlag og databasen Bokbasen på til sammen 545 millioner kroner. 

Tilsynet konkluderte i 2022 med at de fire største forlagene ulovlig hadde utvekslet fremtidige bokpriser og annen konkurransesensitiv informasjon gjennom et abonnement i Bokbasen. Konkurranseklagenemnda var uenig.

– Vi har måttet vente i årevis på at tilsynet skal gjøre jobben sin, vi har brukt utallige arbeidstimer og mange millioner kroner på advokater, for å forsvare oss mot grunnløse anklager, uttalte konsernsjef og forlegger Mads Nygaard i Aschehoug i en pressemelding etter seieren i Konkurranseklagenemnda.

Når et vedtak endres til klagernes gunst, har klagerne rett på erstatning for nødvendige sakskostnader, ifølge forvaltningsloven. I februar leverte de fem aktørene et samlet krav på 45.373.310 kroner til Klagenemndssekretariatet.

Nå er det klart at de får dekket nesten 20,7 millioner kroner.

Det skriver Dagens Næringsliv onsdag, og får bekreftet fra setteleder Tore Lunde i Konkurranseklagenemnda at det tilkjente beløpet er rekordhøyt.

Det er Cappelen Damm som må tåle det største prosentvise kuttet. Forlaget krevde 13,9 millioner kroner etter å ha blitt bistått av Schjødt, men er tilkjent i underkant av 3,9 millioner kroner, viser nemndas enstemmige vedtak.

De øvrige kravene har Konkurranseklagenemnda vurdert slik:

  • Aschehoug (Wikborg Rein): Får 5,3 av 6,7 millioner kroner.
  • Gyldendal (Thommessen): Får 4,5 av 10,7 millioner kroner.
  • Vigmostad Bjørke (Kvale): Får 4 av 9,7 millioner kroner.
  • Bokbasen (Hjort): Får 3 av 4,6 millioner kroner.

De fem vedtakene kan leses på Konkurranseklagenemndas hjemmesider.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også