Advokatfirmaer krever til sammen 45 millioner kroner av staten til dekning av sakskostnader etter å ha bistått forlag

Fem bokaktører krever til sammen 45 millioner kroner til dekning av advokatutgifter knyttet til et straffevedtak fra Konkurransetilsynet som ble kjent ugyldig.
KRAV: Wikborg Rein er et av advokatfirmaene som nå krever å få dekket sakskostnader. | Foto: Stian Olsen
KRAV: Wikborg Rein er et av advokatfirmaene som nå krever å få dekket sakskostnader. | Foto: Stian Olsen
NTB/Stian Olsen

Det samlede kravet utgjør 45.373.310 kroner, opplyser Klagenemndssekretariatet til Dagens Næringsliv. Det er det høyeste beløpet sekretariatet noen gang har fått til behandling for dekning av sakskostnader.

Det er Bokbasen, Gyldendal, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug som fremmer kravet. Bakgrunnen er at Konkurransetilsynets ileggelse av et samlet overtredelsesgebyr på 545 millioner kroner ble kjent ugyldig.

Tilsynet konkluderte med at de fire største forlagene ulovlig hadde utvekslet fremtidige bokpriser og annen konkurransesensitiv informasjon gjennom et abonnement i Bokbasen. Konkurranseklagenemnda var uenig.

Når et vedtak endres til klagernes gunst, har klagerne rett på erstatning for nødvendige sakskostnader, ifølge forvaltningsloven.

Ifølge Dagens Næringsliv har følgende advokatfirmaer sendt hvert sitt brev med krav om dekning av sakskostnadene: Schjødt på vegne av Cappelen Damm (12,5 millioner kroner), Thommessen på vegne av Gyldendal (10,7 millioner kroner), Kvale på vegne av Vigmostad & Bjørke (9,7 millioner kroner), Wikborg Rein (på vegne av Aschehoug (6,7 millioner kroner) og Hjort på vegne av Bokbasen (4,5 millioner kroner).

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også