Israels høyesterett setter foten ned for deler av Netanyahus rettsreform

Israels øverste domstol konkluderer med at en viktig del av statsminister Benjamin Netanyahus omstridte rettsreform ikke er juridisk holdbar.
NEDERLAG: Avgjørelsen er et nederlag for Israels statsminister Benjamin Netanyahu. | Foto: Abir Sultan / AP
NEDERLAG: Avgjørelsen er et nederlag for Israels statsminister Benjamin Netanyahu. | Foto: Abir Sultan / AP
NTB

De 15 høyesterettsdommerne har siden september behandlet den delen av reformen som begrenser domstolens tilsyn med landets regjering og ministre.

Loven var en del av den omstridte rettsreformen som Netanyahus sterkt konservative regjering fikk vedtatt i nasjonalforeningen i fjor sommer.

Med knapt flertall underkjente landets øverste domstol mandag denne delen av loven med åtte mot sju stemmer.

Likud: Imot folkets vilje

I en første kommentar, sier Netanyahus Likud-parti at «beslutningen fra høyesterett går imot folkets vilje om enhet, særlig i en krigstid».

Regjeringens omstridte rettsreform førte til voldsomme protester i Israel der titusener av israelere deltok i ukentlige massedemonstrasjoner i flere måneder.

Men etter Hamas-angrepet 7. oktober og den påfølgende krigen på Gazastripen, har protestene mot stilnet. Flere spør seg nå om mandagens kjennelse kan føre til at masseprotestene gjenoppstår.

Høyesteretts behandling av saken kom etter en klage fra menneskeretts- og borgerrettsgrupper. Kritikerne mener rettsreformen på dramatisk vis vil svekke rettsvesenets uavhengighet og dermed også demokratiet i Israel.

Ytterliggående

Netanyahus høyreregjering består av en koalisjon ultranasjonalistiske og ultrareligiøse partier og blir ansett for å være den mest ytterliggående i landets historie.

Gjennom rettsreformen har regjeringspartiene forsøkt å blant annet styrke sin egen makt over utnevnelse av dommere, samt å sikre seg rett til å overkjøre kjennelser i høyesterett.

Israel har ingen formell nedskrevet grunnlov som begrenser regjeringens makt.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også