Varsler at omstridt rettsreform vil gå gjennom neste uke

Israels demokrati står sterkt, forsikret president Isaac Herzog til Joe Biden da de tirsdag diskuterte de kraftige protestene mot ny rettsreform.
MØTTES: President Joe Biden tok imot Israels president Isaac Herzog i Det hvite hus tirsdag | Foto: AP Photo/Susan Walsh/NTB
MØTTES: President Joe Biden tok imot Israels president Isaac Herzog i Det hvite hus tirsdag | Foto: AP Photo/Susan Walsh/NTB
NTB

Tirsdag var Isaac Herzog på besøk i Det hvite hus i Washington samtidig som titusener av demonstranter var ute i gatene i Israel og blant annet sperret av hovedkvarteret til den israelske hæren i Tel Aviv.

Han tok selv opp uroen i landet da han møtte pressen under besøket.

– Det er en opphetet debatt, men det viser også storheten i det israelske demokratiet. La meg gjenta klart, krystallklart, at demokratiet i Israel er sunt, sterkt og motstandsdyktig, sa Herzog.

Protestene mot reformen har vært massive i Israel i hele år. Også Biden har uttalt seg sterkt kritisk, men ga like fullt sin israelske motpart en varm velkomst i Washington D.C.

– Du vet at min kjærlighet til Israel har dype røtter og er langvarig, sa han.

Taler i Kongressen

Biden tok under møtet også opp bekymring for Israelsk utvidelse på okkuperte palestinske områder.

Herzog skal onsdag holde en tale i Kongressen. Det høyprofilerte besøket skjer i forbindelse med at det i år er 75 år siden staten Israel ble grunnlagt.

Enkelte representanter fra Demokratene har sagt de vurderer å utebli når Herzog taler.

Presidenten har en mer seremoniell rolle i Israel, og Bidens kritikk har vært rettet mot statsminister Benjamin Netanyahu. I et intervju med CNN forrige helg sa Biden at Netanyahus regjering har noen av de mest ekstreme regjeringsmedlemmene» han har sett i Israel.

Ikke invitert før

Netanyahu har ikke vært i Det hvite hus siden at han ble tatt i ed som statsminister for en ytterliggående høyrekoalisjon i desember.

Rett før Herzogs besøk fikk imidlertid Netanyahu en invitasjon til å møte Biden i USA i løpet av året.

Det skjedde da de to snakket sammen på telefon mandag. Her fortalte Netanyahu at han forventet at rettsreformen skal gå gjennom i nasjonalforsamlingen Knesset neste uke.

Han sa videre at han planlegger å bruke sommeren på å sikre bred offentlig støtte for resten av reformen, ifølge den israelske statsministerens kontor.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også