Advokater bøtelagt etter AI-tabbe

To amerikanske advokater og et advokatfirma må ut med over 50.000 kroner etter at AI-verktøyet ChatGPT produserte fiktive dommer i et rettsdokument.
DIKTET FRITT: AI-verktøyet ChatGPT har nå kostet to advokater og firmaet deres dyrt. | Foto: Richard Drew / AP Photo
DIKTET FRITT: AI-verktøyet ChatGPT har nå kostet to advokater og firmaet deres dyrt. | Foto: Richard Drew / AP Photo

Det er klart etter at en U.S. District Court i New York konkluderte med at Steven Schwartz og Peter LoDuca handlet i ond tro og «bevisst avga falske og villedende erklæringer til retten», skriver nyhetsbyrået Reuters.

I et dokument til retten som Schwartz hadde utarbeidet på vegne av deres klient, en mann som hadde gått til søksmål mot flyselskapet Avianca, ble det referert til en rekke rettsavgjørelser som skulle være relevante i saken. Problemet var at verken dommeren eller flyselskapets advokater kunne finne igjen avgjørelsene, som var listet opp av AI-verktøyet ChatGPT.

Rettsavgjørelsene var nemlig fiktive. 

Advokat Schwartz har tidligere forklart at han aldri hadde brukt ChatGPT før, og at han derfor ikke visste at AI-verktøyet kunne produsere fiktivt innhold.

Advokatene Schwartz og LoDuca jobber i Levidow, Levidow & Oberman.

De to advokatene sier i en uttalelse at de er uenig i at de handlet i ond tro.

– Vi begikk en feil i god tro da vi ikke trodde at et teknologiverktøy kunne dikte opp saker ut av det blå, sier duoen i uttalelsen fra advokatfirmaet.

Verken Schwartz eller LoDuca har kommentert saken overfor Reuters.

Nyhetsbyrået har tidligere omtalt at flere amerikanske dommere har innført nye regler for advokaters bruk av kunstig intelligens i rettsprosesser.

En dommer i Texas krever at advokater avgir et løfte om at saksdokumenter som er utarbeidet ved hjelp av kunstig intelligens også er gjennomgått av et menneske, nettopp for å unngå henvisninger til oppdiktede rettsavgjørelser.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også