Støre-regjeringen endrer ikke forslaget til bransjelov for advokater

Stortinget skal behandle forslaget til ny bransjelov for advokater uten endringer.
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I juni la Erna Solbergs regjering frem forslag til en egen bransjelov for advokater.

«Forslaget vil gi en helhetlig regulering av advokaters virksomhet og av adgangen til å yte rettslig bistand for andre enn advokater», het det i en pressemelding.

– Det er viktig at vi har en samlet og tydelig regulering av advokatbransjen. Advokater har en sentral samfunnsrolle og den nye loven vil være med på å styrke tilliten som bransjen allerede har, uttalte daværende justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H), som nå er blitt partner i Schjødt.

Det foreslås blant annet et nytt tilsyns- og disiplinærsystem. Videre foreslås det å lovfeste grunnleggende prinsipper og krav til advokater, samt at det innføres en egen bestemmelse om advokaters yrkesmessige taushetsplikt.

Det foreslås også at rettsrådsmonopolet opphevet, som innebærer at det åpnes for å at enhver kan gi rettslige råd utenom domstolene.

Nå bekrefter Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas overfor organisasjonens medlemsblad, Advokatbladet, at regjeringen har sendt et brev til Stortinget og bedt om advokatlovproposisjonen behandles som den er.

Det fikk Advokatforeningen beskjed om under et møte med Justisdepartementet torsdag.

– Dette betyr at Stortinget vil behandle advokatlovproposisjonen som ble fremlagt i sommer, uten endringer. Dette er veldig bra, for vi trenger denne nye loven nå, og har jobbet hardt for å få den på plass, sier Jon Wessel-Aas.

Tax Justice Network: – Det eneste som har gitt et innblikk i advokatkontorers sentrale rolle i aggressiv skatteplanlegging er datalekkasjer

Regjeringen la fram ny advokatlov 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også