Varsler kamp mot advokater som bidrar til hvitvasking: – Vi skal gjøre det vi kan for å stoppe disse aktørene

Justisminister Emilie Enger Mehl møter Tilsynsrådet og flere andre etater etter dokumentaren «Den sorte svane».
MØTE: Justisminister Emilie Enger Mehl og finansminister Trygve Slagsvold Vedum skal onsdag møte flere etatsledere, deriblant direktør Dag Eriksen fra Tilsynsrådet. | Foto: Javad Parsa / NTB
MØTE: Justisminister Emilie Enger Mehl og finansminister Trygve Slagsvold Vedum skal onsdag møte flere etatsledere, deriblant direktør Dag Eriksen fra Tilsynsrådet. | Foto: Javad Parsa / NTB

Tirsdag behandles regjeringens stortingsmelding om økonomisk kriminalitet av Stortinget. Ifølge en pressemelding skal justisminister Emilie Enger Mehl og finansminister Trygve Slagsvold Vedum onsdag møte flere etatsledere, inkludert direktør Dag Eriksen fra Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, for å diskutere hvilke tiltak i meldingen som bør prioriteres høyest.

Temaet har ifølge regjeringen blitt aktualisert etter dokumentaren «Den sorte svane», hvor det blant annet kommer fram at gjengkriminelle samarbeider med advokater. Dokumentaren har skapt stor ståhei i Danmark, både i og utenfor advokatbransjen.

– Dokumentaren gir et rystende innblikk i råskapen som preger organisert kriminalitet. Det snakkes om hvitvasking, skatteunndragelser og drap som om det var å handle melk eller brød på butikken. Selv om trusselen fra denne kriminaliteten er kjent, og finnes også i Norge, er det likevel alvorlig å se hvor hverdagslig dette virker for de kriminelle, sier Mehl i pressemeldingen.

Mandag varslet den danske regjeringen tiltak mot hvitvasking gjennom advokaters klientkontoer. Mehl bekrefter at hun her i kontakt med den danske justisministeren, Peter Hummelgaard, om oppfølgingen av dokumentaren.

– Organisert og økonomisk kriminalitet er grensekryssende, og jeg har derfor tett kontakt med Danmark og Sverige. I Norge har vi lagt frem en offensiv stortingsmelding mot økonomisk kriminalitet som behandles i dag. Vi skal gjøre det lettere å inndra kriminelt utbytte med nye regler. I forbindelse med nytt advokatregelverk vurderer vi også ytterligere tiltak for å forebygge hvitvasking, sier Mehl.

I tillegg til Tilsynsrådet, er også Økokrim, Skatteetaten, Finanstilsynet og Tolletaten invitert til møtet, der det blir et særskilt fokus på hvitvasking, profesjonelle tilretteleggere, kriminelles infiltrasjon av den hvite økonomien og valutasmugling.

– Som vi vet henger økonomisk kriminalitet tett sammen med den organiserte kriminaliteten, og andre kriminalitetstyper, som vold og narkotika, som gir et ulovlig økonomisk utbytte. Bruken av profesjonelle tilretteleggere, som advokater eller regnskapsførere, i en hvitvaskingsprosess er ikke ukjent, og omtales blant annet i stortingsmeldingen. Det er like viktig at vi gjør det vi kan for å stoppe disse aktørene, som det er å stoppe de kriminelle klientene deres, sier Mehl.

Dag Eriksen i Tilsynsrådet har tidligere uttalt til AdvokatWatch at de ikke er overrasket over avsløringene i dokumentaren.

– Vi har gjennom vårt tilsynsarbeid avdekket at også norske advokater har tilrettelagt for at kriminelle aktører kan hvitvaske penger og begå annen økonomisk kriminalitet, sa han tidligere denne måneden.

I 2023 var det for øvrig en ørliten nedgang i antall meldinger fra advokater om mistenkelige transaksjoner.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også