Revisjonsbransjen vokser med 8,2 prosent – har for første gang passert 10.000 ansatte

Revisjonsselskapene omsatte for 16,6 milliarder kroner i 2021, en økning på 8,2 prosent fra 2020. Revisjonsfritaket for små selskaper har i liten grad påvirket veksten i bransjen.
Administrerende direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen kan glede seg over en bransje som er i betydelig vekst. | Foto: Morten Brakestad / Revisorforeningen
Administrerende direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen kan glede seg over en bransje som er i betydelig vekst. | Foto: Morten Brakestad / Revisorforeningen

– Vi har over flere år hatt solid vekst i bransjen. Til tross for at selskaper med omsetning under 6 millioner kroner nå kan velge ikke å ha revisor, er det faktisk slik at hele 97,5 prosent av omsetningen i norske aksjeselskaper er underlagt revisjon, sier Karen Kvalevåg, administrerende direktør i Revisorforeningen.

I en pressemelding fredag morgen gjør foreningen opp status for bransjen. Fra 2020 til 2021 økte omsetningen med 8,2 prosent.

Bransjen omsetter nå for 16,6 milliarder kroner.

Det ventes høy etterspørsel og solid omsetningsvekst også i 2022.

– Ser hvilken verdi revisjon har

En «betydelig andel» selskaper som etter loven er fritatt for plikt til å ha revisor, velger likevel å ha det, skriver Revisorforeningen.

– Det er fordi de ser hvilken verdi revisjon har for virksomheten, deres eiere og ansatte, kunder, forretningsforbindelser og långivere, sier Kvalevåg i fredagens pressemelding.

– Regelverket øker i kompleksitet og nye rapporteringskrav gir økt behov for revisors kompetanse. I tillegg utfordrer urolige tider tillit til informasjon slik at revisors rolle som samfunnets tillitsperson blir enda viktigere, legger den administrerende direktøren til.

Revisjonsfritaket for små selskaper, som ble innført i 2011, har i liten grad påvirket veksten i bransjen, og omtales av Kvalevåg som «en utfordring for samfunnet, ikke for revisjonsbransjen».

– Det er åpenbart at når 240 000 aksjeselskaper ikke lenger er underlagt uavhengig ekstern kontroll, innebærer det økt risiko.

Stort behov for flere revisorer

I 2021 passerte bransjen for første gang 10.000 ansatte.

I mars i år lanserte foreningen en kampanje som skal trekke flere til bransjen. Med seg på laget hadde Revisorforeningen de fem store revisjonsselskapene i Norge – EY, PwC, Deloitte, BDO og KPMG.

Kvalevåg sa da at de fem store alene mangler over 5000 revisorer for å kunne dekke behovet for nyansettelser de neste fem årene.

– Klarer vi ikke å nå rekrutteringsmålene våre vil det helt klart oppstå en krise i bransjen. Etterspørselen etter våre tjenester er høy og behovet for nyansettelser er enormt, sa Kvalevåg da.

I løpet av det siste året har de fem store ansatt rundt 1.300 nyutdannede, flertallet av dem revisorer, ifølge Kapital.

EY omsatte for 4,2 milliarder kroner

Deloitte nærmer seg tre milliarder kroner

De 10 største revisjon- og rådgivningsselskapene i Norge

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også