Schjødt omtalt i datalekkasje

Advokatfirmaet Schjødt nevnes i dokumentlekkasjen Pandora papers, som Aftenposten og E24 det siste året har jobbet med.
Foto: Stian Olsen
Foto: Stian Olsen

E24 og Aftenposten skriver at Schjødts avdeling i Stavanger, ble hyret inn høsten 2017 for å gi juridiske råd om en avtale på to millioner dollar mellom investeringsfondet Lang capital fund i Singapore og gründerselskapet Exebenus i Norge.

Fondet var ifølge avisen styrt av Kirill Androsov, som tidligere var Vladimir Putins assisterende stabssjef. Pengene til Androsov kom ifølge lekkasjen fra flere mektige russiske venner.

Fondet ville ikke eie sin andel i Exebenus direkte, men heller skaffe seg et norsk selskap på grunn av skattemessige hensyn.

Lang capital fund skal ha sendt en forespørsel til Schjødt om å sitte i styret i det nye norske selskapet. Først ga Schjødt klar beskjed om de normalt ikke hadde styreverv i klienters spesialforetak, men så skal de ha snudd, ifølge E24 og Aftenposten.

– Vi har bestemt oss for å gjøre et unntak fra retningslinjene våre, skrev partner Trygve Nilssen i en e-post til oppdragsgiveren.

E24 og Aftenposten skriver at den tidligere Schjødt-partneren Egil Willumsen gikk med på å være stråmann for en utenlandsk klient.

Advokatfirmaet har ikke svart på hvorfor de gjorde et unntak. Nilssen og Willumsen har ikke svart på spørsmål om saken.

Partner og pressekontakt Per M. Ristvedt i Schjødt mener det ikke er grunn til å reise kritikk mot måten styrevervet ble utført på, og sier firmaet har gode rutiner for å sikre at de arbeider i tråd med gjeldende regelverk og retningslinjer.

– Vi avviser bestemt at ansatte eller partnere i Schjødt gjennom styreverv skal ha bidratt til å skjule eierskap. Styreverv i norske aksjeselskaper er lite egnet til å skjule eierskap, skriver Ristvedt i en e-post.

Det norske selskapet er i dag lagt ned.

Dokumentlekkasjen viser at milliardfirmaet Schjødt fikk betalt minst 190.000 kroner av fondet.

Mæland om advokatlønnen: – Jeg vet ikke helt hva jeg får

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også