AdvokatWatch

Elden Advokatfirma har fått rundt 150 klienter som vil ha erstatning for nakenvisitasjoner

Tre av dem er valgt ut for å gå til sak mot staten.

Partner Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma. | Foto: Elden Advokatfirma

De tre har alle sonet i Bergen fengsel i perioden 2015 til 2020, sier advokat Maria Hessen Jacobsen i advokatfirmaet Elden til Bergens Tidende.

I rettssaken, som skal gå i Oslo til høsten, vil de tre kreve staten dømt for brudd på menneskerettighetene i denne perioden på bakgrunn av å ha blitt rutinemessig nakenvisitert. Flere dommer som omhandler Bergen fengsel, har slått fast at praksisen var ulovlig og i strid med menneskerettene, skriver avisen.

– Poenget med søksmålene er å heve saken opp på et nasjonalt nivå og plassere ansvaret der det hører hjemme, hos departement og direktorat. Helt sentralt er å få etablert en plikt for staten til å kompensere grove menneskerettsbrudd gjennom pengeerstatning. Det finnes ingen ordning for dette i dag, sier Jacobsen.

De tre saksøkerne krever oppreisningserstatning, og dersom de vinner fram mener advokatfirmaet at alle de rundt 150 klientene deres vil ha krav på det samme.

Justisdepartementet bestrider kravene i en epost til BT og mener det ikke er grunnlag for å gi erstatning til de tre saksøkerne.

Passerte 200 millioner kroner i omsetning for første gang

Mer fra AdvokatWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra FinansWatch