– Det var både en fornærmelse og et kompliment

Brynjar Meling husker ennå eksamenstilbakemeldingen han fikk fra Johan Hjort.
Brynjar Meling under et fengslingsmøte i Krekar-saken. | Foto: Berit Roald / NTB
Brynjar Meling under et fengslingsmøte i Krekar-saken. | Foto: Berit Roald / NTB

– Da jeg hadde muntlig eksamen i 5. avdeling, ble jeg ganske starstruck, for den gamle legenden Johan Hjort var sensor. Han kom etter meg på vei ut og sa: «Jeg må innrømme at du leverte en middelmådig skriftlig eksamen, men du briljerte muntlig. Du burde få deg jobb i skranken», sier Brynjar Meling i et intervju med VG.

Han beskriver eksamenstilbakemeldingen fra advokaten som i løpet av en lang og innholdsrik karriere førte over tusen saker for Høyesterett, som «både en fornærmelse og et kompliment».

I år er det 20 år siden en av Norges mest kjente advokater takket ja til å bli forsvarer for Najumuddin Faraj Ahmad, etter hvert bedre kjent som mulla Krekar. Saken har preget Melings karriere.

– Jeg har tenkt mye på hva som hadde skjedd dersom jeg hadde valgt en annen profil og ligget lavt. I mine heroiske tanker om meg selv, reddet jeg livet til mulla Krekar den gang. Han kunne jo ha blitt sendt til Guantánamo. Når jeg er selvbebreidende, tenker jeg at alt styret førte til at han havnet i fengsel i Italia, sier Meling til VG.

Meling har alltid jobbet mye, forteller han, men han er ikke sikker på at han alltid har prioritert riktig, og tror jobben har påvirket hans nærmeste i større grad enn han har tenkt over. Nå er han mer bevisst på hvordan han bruker tiden han har til disposisjon.

For ham ble pandemien en pause, avslører han.

– Jeg hadde nok godt av det. Jeg vet ikke hvor mange uker, måneder eller år det hadde tatt før det hadde blitt for mye jobb for meg. Sikkert mer dager enn måneder, reflekterer han.

Grepet advokatfirmaet tok, sørget for at det nådde årets omsetningsmål allerede i fjor: – Vi ser at vi har kompetanse til å ta opp konkurransen på andre rettsområder 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også