Går ut mot advokaters tidsbruk i fuskesaker: – Vi ser også en tendens til at det fremmes anførsler som i realiteten har lite for seg

Khrono har i flere artikler omtalt at universiteter og høyskoler i fjor brukte 9,1 millioner kroner på å dekke advokatutgifter for studenter som er blitt tatt for fusk – 2,4 ganger mer enn de brukte i 2020.
Trenden ser ut til å fortsette.
Avisen iTromsø omtalte nylig at Universitetet i Tromsø så langt i år har betalt advokatutgifter i 22 fuskesaker – totalt 300.000 kroner. I løpet av 2021 brukte UiT 521.000 kroner på tilsvarende saker.
Tidligere i år sendte Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) et brev til Kunnskapsdepartementet. I brevet stilte de spørsmål ved om dette er riktig bruk av det offentliges midler.
Universitetet tok også til orde for en stykkprisordning.
Anne Marie Snekvik, som er seniorrådgiver ved NTNU, sier til at NRK at deres opplevelse er at en del av advokatene bruker mer tid på fuskesaker enn det som er rimelig og nødvendig.
– Vi ser også en tendens til at det fremmes anførsler som i realiteten har lite for seg. Terskelen for å klage blir også lav når utgiftene dekkes av institusjonen og klagen ikke kan føre til strengere reaksjoner enn førsteinstansen har vedtatt, sier hun.
Om gratis advokatbistand til studenter som blir tatt i å fuske er riktig bruk av samfunnets ressurser, har også Føyen-partner Marianne Klausen, som er leder for Felles klagenemnd, stilt spørsmål ved.
– Når vi ser hvor få fuskevedtak som blir endret til gunst for studenten, også etter overprøving i domstolen, mener jeg som leder at det kan være riktig å se på om dekning av kostnader ved advokatbistand uavhengig av resultat i alle tilfeller er riktig bruk av samfunnets ressurser, uttalte advokat Klausen nylig til Khrono.
Kunnskapsdepartementet opplyser til NRK at de ikke ønsker å innføre stykkprisordningen som NTNU har tatt til orde for.
Universitet har brukt 300.000 på advokatregninger til studenter