Unngår rekordgebyr etter bistand fra Grette

Arbeidstilsynet sletter milliongebyr til spansk selskap.
Grettes hovedkontor på Filipstad brygge. | Foto: Aleksander Losnegård
Grettes hovedkontor på Filipstad brygge. | Foto: Aleksander Losnegård

Det var i juni at NRK kunne fortelle at heis-firmaet Electromecánica Del Noroeste var ilagt et rekordgebyr på én og en halv millioner kroner etter at Arbeidstilsynet hadde avdekket «alvorlige brudd på det som er helt grunnleggende krav etter arbeidsmiljøloven».

Tirsdag skriver NRK at gebyret nå slettes, selv om spanjolene ifølge NRK klaget på gebyret først etter at klagefristen var gått ut.

Ifølge statskanalen skrev Arbeidstilsynet ut rekordgebyret 29. april. Klagefristen ble satt til 20. mai. Tilsynet mottok aldri noen klage.

Ikke før i juni, etter at Arbeidstilsynet hadde foretatt nok en kontroll av selskapet, hvor tilsynet avdekket underbetaling av selskapets arbeidere i Norge. I juni sendte Grette en henvendelse til tilsynet, hvor de hevdet at Electromecánica hadde fått vite om gebyret først 13. mai, og at klagen fra juni derfor var levert innen fristen.

«Det er for øvrig ingen opplysninger i saken som skulle tilsi at Selskapet ble kjent med vedtaket før 13. mai 2022», skriver Grette.

NRK sitter imidlertid på dokumentasjon som viser at det spanske selskapet to dager før den anførte datoen, altså 11. mai, hadde spurt Arbeidstilsynet om gebyret og bedt om råd i forbindelse med en eventuell klage. Kanalen har spurt Grette-advokat Aleksander Sandtrøen, som representerer selskapet, hvordan de forklarer det.

Selskapet har ingen kommentarer til dette, svarer Sandtrøen.

Jens Erik Romslo er seksjonssjef i Arbeidstilsynet.

På spørsmål om hvorfor tilsynet har valgt å behandle klagen fra det spanske heis-firmaet, svarer seksjonssjefen følgende til NRK:

– Det er ingen tvil om at klagen kom for sent. Derfor vedtok vi å avvise den. Etter at dette vedtaket ble påklaget, mottok vi en fullstendig klage. Der får vi dokumentasjonen vi hadde bedt om tidligere. Med det falt hele grunnlaget for gebyret bort.

Oversikt: Hva bistod advokatfirmaene med i uke 39?

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også