Managing partner i Harris mener domstolene har et ansvar når det kommer til høye timepriser i advokatbransjen

Olav Pedersen i Harris ønsker at domstolene skal se nærmere på timepriser og salærkrav knyttet til rettssaker, og bli langt mer konsekvent på vurderingene rundt saksomkostningene.
Olav Pedersen, partner i Harris Advokatfirma. | Foto: Harris
Olav Pedersen, partner i Harris Advokatfirma. | Foto: Harris

Saken er oppdatert torsdag 8. desember klokken 11:10 hvor det presiseres at uttalelsene til Pedersen går på advokaters timepris i domstolen.

Onsdag offentliggjorde Skatteetaten ligningstallene for 2021. Mens det i 2020 var 31 advokater som passerte 20 millioner kroner i ligningsinntekt, var tilsvarende tall 62 i fjor, ifølge DN.

Advokater i de store firmaene dominerer lønnstoppen på landsbasis, og flere av disse holder til i Bergen. De to som tjente aller mest i vestlandsbyen i fjor blant advokatene, var Wikborg Rein-partnerne Grunde Bruland og Øyvind Axe, begge står oppført med en inntekt på 21,3 millioner kroner.

Hos det største advokatfirmaet på Vestlandet, Harris, er situasjonen en litt annen. Managing partner Olav Pedersen hadde en årsinntekt på rundt tre millioner kroner, skriver Bergensavisen, som har omtalt lønnsinntektene til advokatene i Bergen.

I artikkelen kommenterer Pedersen blant annet timeprisene til de store advokatfirmaene, med bakgrunn i saken hvor Gjensidige-advokat Merete Anita Utgård reagerte på Schjødt-partner Arild Dyngelands timepris i forbindelse med en rettssak i Hordaland tingrett.

– Vi i Gjensidige skal nok klare oss, men vi mener jo at slike priser skaper lite tilgjengelighet til advokattjenester generelt, og det er et problem, uttalte Utgård.

Det synet støtter Pedersen.

– Dypest sett er dette et rettssikkerhetsproblem fordi det blir så dyrt å gå til advokat at folk ikke har råd. Vi prøver å finne et balansepunkt, og tilbyr blant annet lavere pris til privatkunder. Domstolene har også et ansvar her og bør være mer konsekvent når de vurderer saksomkostningene i de ulike sakene. Dette gjøres for tilfeldig i dag, sier han til Bergensavisen.

Pedersen viser til at hans firma sliter med å få aksept for 2600 kroner i timen i domstolen, selv med lik kompetanse som advokatene i større firmaer.

Jan Erik Clausen er partner i et av de store advokatfirmaene, Wikborg Rein. Han forsvarer firmaets timepriser.

– Vi jobber målrettet med å hente den beste kompetansen. At man med en spesiell kompetanse tar høyere timepriser er helt vanlig, men det er ikke det samme som at saken blir så mye dyrere for klienten. Ved rettsaker reguleres jo dette også av domstolene som kan kutte i saksomkostningene, sier han.

Clausen står oppført med en inntekt på 20,3 millioner kroner i 2021.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også