Sveriges advokatforening vil saksøke Advokatguiden

Mener Advokatguiden.se bryter opphavsretten og driver med villedende markedsføring.
TRUES MED SØKSMÅL Advokatguiden trues med søksmål av Advokatsamfundet i Sverige. Her er administrerende direktør Ali Ahmed og arbeidende styreleder Erling Løken Andersen avbildet ved en tidligere anledning. | Foto: Stian Olsen
TRUES MED SØKSMÅL Advokatguiden trues med søksmål av Advokatsamfundet i Sverige. Her er administrerende direktør Ali Ahmed og arbeidende styreleder Erling Løken Andersen avbildet ved en tidligere anledning. | Foto: Stian Olsen

I november 2021 kunne AdvokatWatch fortelle at Advokatsamfundet i Sverige ville politianmelde advokatvurderingsplattformen Advokatguiden. 

Bakgrunnen for anmeldelsen var at en rekke personer er oppført på Advokatguiden.se med tittelen advokat, uten å være medlemmer av Advokatsamfundet, noe foreningen mener ikke er tillatt.

– Uautorisert bruk av advokattittelen er straffbart. Informasjon må heller ikke være villedende slik at den feilaktig kan føre til en oppfatning om at en som ikke er det, skulle være medlem av det Advokatsamfundet, uttalte generalsekretær Mia Edwall Insulander til AdvokatWatch.

Nå har Advokatsamfundet besluttet å saksøke Advokatguiden, for brudd på opphavsretten og det den mener er villedende markedsføring.

I en pressemelding vises det til at Advokatsamfundet ved flere anledninger har oppfordret Advokatguiden til å slutte å bruke innholdet i foreningens database, men at dette ikke er etterkommet.

– Advokatguiden har feilaktig påstått at «Advokatguiden har den mest komplette databasen over advokater i Sverige». Dette stemmer ikke fordi det blant annet mangler mange advokater blant de som er oppført på advokatguiden.se, heter det i pressemeldingen.

Grunnlegger og arbeidende styreleder i Advokatguiden, Erling Løken Andersen, viser til at Advokatsamfundet sa de hadde politianmeldt selskapet i 2021, men at dette aldri faktisk skjedde.

– Så får tiden vise om dette siste utspillet faktisk er reelt eller ikke. Vi synes uansett det er trist og leit at Advokatsamfundet gjør seg til fiende av en liten, uavhengig aktør som jobber for økt transparens i advokatbransjen, skriver Løken i en e-post til AdvokatWatch.

– Siden oppstarten i 2020 er vi blitt hetset, truet med diverse politianmeldelser og stevninger. Vi tar også dette med stoisk ro. Vi ønsker ikke å forhåndsprosedere denne saken, men vil tale vår sak i rettssalen, dersom vi kommer dit. I mellomtiden ser vi frem til å samarbeide med alle de andre, dyktige kreftene i den svenske advokatstanden, legger han til.

Ifølge Andersen har ikke advokatguiden foreløpig mottatt stevningen.

Advokatbladet har også omtalt pressmeldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også