Rapporter fra Grette og PwC kostet over 3,5 millioner kroner: – Viktige bidrag

De to firmaene har gransket påstander om fryktkultur i Helse Nord-Trøndelag.
FORTALTE OM FRYKTKULTUR: Det var vikarer i ambulansetjenesten i Helse Nord-Trøndelag som fortalte om det de beskrev som en fryktkultur. Helseforetaket engasjerte eksterne ressurser til å gjennomgå saken. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
FORTALTE OM FRYKTKULTUR: Det var vikarer i ambulansetjenesten i Helse Nord-Trøndelag som fortalte om det de beskrev som en fryktkultur. Helseforetaket engasjerte eksterne ressurser til å gjennomgå saken. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Trønder-Avisa har fått innsyn i kostnadene knyttet til rapportene.

Avisen kan fortelle at Grette hittil har fakturert Helse Nord-Trøndelag for i overkant av 3,4 millioner kroner i perioden september 2022 til mars 2023.

PwCs kartlegging av arbeidsmiljøet for vikarene i ambulansetjenesten, som resulterte i en ni sider lang rapport, kostet helseforetaket 157.900 kroner.

– Som et ledd i prosessen med oppfølging av et forsvarlig arbeidsmiljø, mener vi at både PwC-rapporten og Grettes faktaundersøkelse er viktige bidrag for at vi skal lykkes med å rette opp de kritikkverdige forholdene som er påpekt, sier Annamaria Forsmark, som er administrerende direktør i Helse Nord-Trøndelag (HNT), til Trønder-Avisa om de to rapportene.

Det var gjennom Namdalsavisa at vikarer i ambulansetjenesten i Helse Nord-Trøndelag fortalte om det de beskrev som en fryktkultur. Ingen av dem avisen da intervjuet, våget å stå frem med kritikken av ledelsen.

Få dager senere ble det klart at Helse Nord-Trøndelag ville engasjere eksterne ressurser for å kartlegge situasjonen. PwC ble engasjert til å gjennomføre samtaler med vikarer for å kartlegge arbeidsmiljøet, mens Grette fikk i oppdrag å gjennomføre en ekstern faktaundersøkelse.

Granskingsrapporten fra Grette var klar i mars.

Grette legger i granskingsrapporten til grunn at flere vikarer ikke har våget å ta opp det de har opplevd som vanskelige forhold med ledere, i frykt for at de da ikke ville bli tildelt vakter. Ulovlig bruk av lydopptak er også et av forholdene som trekkes frem i rapporten som er på nærmere 200 sider.

Direktør Forsmark skulle gjerne vært foruten kostnadene.

– Men for Helse Nord-Trøndelag er det viktig og nødvendig å følge opp slike saker på en grundig og forsvarlig måte. Det gjør vi blant annet gjennom bruk av ekstern bistand, sier direktøren til Trønder-Avisa denne uken.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også