Advokatfullmektig fikk ikke medhold i diskrimineringsklage: – Det er viktig at man tar de vanskelige kampene

Advokatfullmektig Wahid Shah mener han opplevde diskriminering under et jobbintervju hos Finans Norge. Det er ikke Diskrimineringsnemnda enig i.
ER GLAD FOR AT HAN TOK KAMPEN: – Vi vant ikke saken formelt sett, men i praksis tror jeg mange er enige i at vi har vunnet, skriver Wahid Shah i et innlegg på LinkedIn i kjølvannet av Diskrimineringsnemndas avgjørelse. | Foto: Utdanningsforbundet
ER GLAD FOR AT HAN TOK KAMPEN: – Vi vant ikke saken formelt sett, men i praksis tror jeg mange er enige i at vi har vunnet, skriver Wahid Shah i et innlegg på LinkedIn i kjølvannet av Diskrimineringsnemndas avgjørelse. | Foto: Utdanningsforbundet

– Det er skuffende og overraskende at Diskrimineringsnemnda har valgt å ikke gi medhold i denne saken, selv om de uttrykker sterk tvil, skriver Shah, som nå er advokat i Utdanningsforbundet, i et LinkedIn-innlegg onsdag.

Det var da Shah var på et tredjegangsintervju hos Finans Norge i forbindelse med at han før jul i 2021 hadde søkt på en jurist-stilling, at en ansatt i Finans Norge betegnet noen av sine egne arbeidsoppgaver som «negerarbeid». Ingen i intervjusituasjonen kommenterte at ordet ble brukt, men juridisk direktør Nils Henrik Heen ringte Shah samme dag og beklaget hendelsen.

Shah klaget senere Finans Norge inn til Diskrimineringsnemnda

Han anførte at Finans Norge trakasserte og diskriminerte ham på grunn av etnisitet, at organisasjonen hadde brutt sin plikt til å forebygge og søke å hindre trakassering, og at organisasjonen hadde brutt opplysningsplikten etter likestillings- og diskrimineringsloven § 31. Anførslene førte ikke frem.

«Nemnda finner innledningsvis grunn til å understreke at uttrykket «negerarbeid» generelt sett er en helt uakseptabel ytring. Det er videre nemndas syn at dette uttrykket etter omstendighetene vil kunne utgjøre et brudd på forbudet mot trakassering på grunn av etnisitet. Etter en samlet vurdering har nemnda likevel, under sterk tvil, kommet til at uttrykket «negerarbeid» slik det må tolkes i foreliggende sak, ikke rammes av forbudet mot trakassering likestillings- og diskrimineringsloven § 13», skriver nemnda i den 17 sider lange avgjørelsen som nå er tilgjengelig på deres hjemmesider.

Nemnda mener ytringen ikke var direkte rettet mot Shah, og har i sin vurdering også lagt vekt på at uttrykket bare ble brukt én gang.

– Det er viktig å merke seg at nemnda anerkjenner at uttrykket «negerarbeid» er uakseptabelt og under andre omstendigheter kan utgjøre et brudd på forbudet mot trakassering. Når nemnda uttrykker «sterk tvil», betyr det at vurderingen har vært vanskelig, skriver Shah på LinkedIn.

Shah sier til E24 at han er usikker på om han vil ta saken videre.

Kommunikasjonsdirektøren i Finans Norge sier saken er «svært uheldig».

– Vi har beklaget ordbruken, og understreker igjen at begrepet som ble brukt er helt uakseptabelt. Vi har gitt en uforbeholden unnskyldning for dette, og beklaget sterkt overfor kandidaten, sier Jan Erik Fåne til E24.

– At dette uakseptable begrepet ble brukt, har imidlertid ikke innvirket på ansettelsesprosessen. Selve ansettelsesprosessen har ikke vært diskriminerende. Vi registrerer at Diskrimineringsnemnda er enig i dette, fortsetter Fåne.

Diskrimineringsnemndas direktør, Ashan Nishantha, vil sterkt understreke at bruk av denne typen uttrykk i arbeidslivet er «helt klart uakseptabelt», selv om bruken i saken her verken var diskriminerende eller trakasserende i lovens forstand, skriver Diskrimineringsnemnda.

– Jeg håper derfor at aktørene i arbeidslivet tar til seg denne avgjørelsen, og forstår hvor alvorlig det er dersom man velger å bruke denne typen uttrykk i fremtiden, sier Nishantha.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også