– Advokathonorarene var formidable

Havila Kystruten-eier og styreleder Per Sævik åpner opp om arbeidet med å få Havila-skipene ut av russisk finansiering.
ALLE SKIPENE PÅ PLASS: Nå er alle de fire Havila Kystruten-skipene på plass i Norge. De to siste ankom Bergen denne uken. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ALLE SKIPENE PÅ PLASS: Nå er alle de fire Havila Kystruten-skipene på plass i Norge. De to siste ankom Bergen denne uken. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Havila-flåten er komplett etter at to skip – «Havila Pollux» og «Havila Polaris» – denne uken ankom Bergen fra verftet i Tyrkia. Det skriver Bergens Tidende.

Det har ikke manglet på utfordringer etter at Havila Kystruten vant det statlige anbudet på drift av fire av elleve skip som går i rute mellom Bergen og Kirkenes.

Først gikk det spanske verftet som skulle bygge to av skipene konkurs. Deretter kom pandemien. Så gikk Russland til krig mot Ukraina. De fire Havila-skipene var på det tidspunktet finansiert av russiske GTLK.

– Det har vært fryktelig mange skjær i sjøen, men nå kan vi trekke pusten. Vi har fått alle skipene til Norge og er for lengst ute av den russiske finansieringen. Det har vært en utholdenhetsprøve, sier Sævik til Bergens Tidende.

– Reisen fra å vinne anbudet til å få bygget og satt skipene i drift har kostet blod, svette og tårer. Å komme ut av floken som oppsto da vi måtte ut av den russiske finansieringen, var svært krevende. Fem ulike departement var involvert. Advokathonorarene var formidable, legger han til.

«Havila Polaris» la for øvrig fredag ut på sin første rundtur på strekningen Bergen–Kirkenes–Bergen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også