Reagerer på uttalelse fra Mehl: – Jeg er mildt sagt spent på hvordan hun vil underbygge den påstanden

Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas, mener justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) ikke bør være overrasket over at advokatene aksjonerer igjen.
REAGERER: Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas. | Foto: Fredrik Varfjell / NTB
REAGERER: Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas. | Foto: Fredrik Varfjell / NTB

I begynnelsen av denne måneden startet Advokatforeningen en ny streik, med krav om at regjeringen hever rettshjelpssatsen i revidert nasjonalbudsjett. Advokatforeningen mener Justis- og beredskapsdepartementet har brutt avtalen partene signerte i 2022.

For tiden er det skyggeadvokatene i Bergen, Stavanger, Oslo, Vestfold og Buskerud som streiker. Når påsken er over utvides streiken til å gjelde advokater som bistår vold- og overgrepsutsatte barn. 

Statssekretær Hans-Petter Aasen (Sp) i Justis- og beredskapsdepartementet har tidligere uttalt til Aftenposten at han mener avtalen med Advokatforeningen er fulgt opp fra regjeringens side. Han mener heller ikke at det hele kan omtales som en streik.

– Dette er ikke en streik, men en uhjemlet aksjon. Rettshjelpssatsen er prisen på en tjeneste staten kjøper fra advokater i markedet, ikke lønn til advokater, sa Aasen til avisen denne uken.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), som tidligere også har avvist at regjeringen har brutt avtalen, uttaler nå noenlunde det samme til Advokatbladet:

– Dette er en ulovlig aksjon, og de har ansvar for å avslutte den.

Uttalelsen får Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas, til å reagere sterkt.

– Jeg er mildt sagt spent på hvordan hun vil underbygge den påstanden. Dette er oppdrag der staten, for å oppfylle sine forpliktelser overfor borgere som har krav på rettshjelp, ofte med staten som motpart, forutsetter at advokater er villige til å påta seg oppdragene. Ingen – jeg understreker – ingen advokater har plikt til å påta seg, skriver Wessel-Aas på LinkedIn og fortsetter:

– Og at advokater nå – for å markere at staten svikter overfor de menneskene som har krav på forsvarlig rettshjelp – nekter å påta seg disse oppdragene i flere sakstyper, er derfor bare utslag av regjeringens bevisste politikk om å tilby vilkår som ikke gir borgerne forsvarlig rettshjelp i møte med staten og dens langt bedre betalte advokater.

Wessel-Aas gjentar budskapet om at det er Mehl og regjeringen som bryter avtalen som ble inngått med Advokatforeningen. 

– Hun er derfor den siste som bør være overrasket over at advokatene aksjonerer igjen, skriver Advokatforeningens leder avslutningsvis.

Wessel-Aas har mandag sendt et brev til justis- og beredskapsministeren.

«Det er en alvorlig påstand å si at aksjonen er ulovlig, spesielt når påstanden kommer fra en representant for regjeringen. Vi ber derfor om at statsråden begrunner påstanden», skriver Advokatforeningens leder i brevet.

Justis- og beredskapsdepartementet skriver i en e-post til AdvokatWatch at de ikke har anledning til å kommentere brevet fra Wessel-Aas på denne siden av påsken.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også