Tidligere høyesterettsdommer skal lede FN-gransking av menneskerettsbrudd i Ukraina

Erik Møse kan vise til et langvarig engasjement for menneskerettighetene.
Erik Møse (i midten) er tidligere høysterettsdommer. Nå skal han lede FNs gransking av menneskerettsbrudd i Ukraina. | Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
Erik Møse (i midten) er tidligere høysterettsdommer. Nå skal han lede FNs gransking av menneskerettsbrudd i Ukraina. | Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Tidligere høyesterettsdommer Erik Møse (71) skal lede FN-utvalget som skal granske mulige menneskerettsbrudd i Ukraina etter den russiske invasjonen i februar, skriver nyhetsbyrået AP onsdag.

Det var tidligere i mars at FNs menneskerettsråd besluttet å nedsette utvalget. 32 av de 47 medlemslandene i rådet stemte for, 13 avstod fra å stemme, mens Russland og Eritrea stemte imot.

Ifølge FN er utvalgets oppgave å etablere fakta, omstendigheter og grunnleggende årsaker til ethvert brudd på menneskerettigheter, folkeretten og andre overgrep i Ukraina, inkludert mulige krigsforbrytelser, som kan føre til internasjonale rettsprosesser.

Møse pensjonerte seg fra jobben som høyesterettsdommer høsten 2020. Han ledet Den internasjonale straffedomstolen for Rwanda fra 2003 til 2007, og i 2011 ble han dommer i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg i Frankrike.

– Jeg gratulerer Erik Møse med utnevnelsen som leder av Undersøkelseskommisjonen for Ukraina, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en uttalelse til nyhetsbyrået NTB.

De to andre som er oppnevnt i utvalget er Jasminka Dzumhur, menneskerettskommissær i Bosnia-Hercegovina, og Pablo de Greiff, en colombiansk statsviter med lang fartstid i FN.

CMS avvikler kontoret i Russland

To gigantiske advokatfirmaer forlater Russland

Ukraina-krigen: Advokater opplever økt trykk – vil at myndighetene skal komme på banen

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også