Lagdommer: – Det er konstruert å gjøre større fagmiljø til et kritisk behov

Lagdommer Per Jordal mener en reversering av domstolsreformen er helt nødvendig.
Per Jordal. Bildet er tatt i 2011 i forbindelse med overlevering av en utredning. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Per Jordal. Bildet er tatt i 2011 i forbindelse med overlevering av en utredning. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

I et intervju med Hardanger Folkeblad svinger lagdommer Per Jordal i Gulating lagmannsrett pisken mot flere hold. Han kaller blant annet domstolsreformen for «en ren blå reform», og han er forundret over at domstoltopper støtter denne reformen.

– Det som er oppsiktsvekkende for meg, etter å ha stått i denne debatten i flere år, er at folk som egentlig burde vært trent i å se at saker ikke bare har en side, ikke anerkjenner at det finnes argumenter imot. Domstolkommisjonen drøftet ikke andre modeller, og tok ikke imot motargument, hevder Jordal.

Leder for Domstolkommisjonen, Yngve Svendsen, avviser dette.

– Kommisjonen var hele tiden mottakelig for argument både for og imot endringer av strukturen, og inviterte òg til det, sier han til avisen.

Jordal mener dagens domstolstruktur kan gjøre det utfordrende å rekruttere dommere til de mindre rettsstedene fordi disse kan bli spisset inn mot spesifikke felt.

Han sier også at det, etter reformen, ikke er dokumentasjon for å si at det er kvalitetsforskjeller på store og små domstoler - i alle fall ikke på bakgrunn av størrelsen på domstolen.

Ifølge Jordal er det viktigste for han, at dommerne er basert lokalt. Han viser til at tingretten og sorenskriveren skal avklare hva som er faktum i saken, og da må man helst ha dommeren som bor og lever blant de som er involvert i rettssaken.

Flere har argumentert for at den nye domstolsreformen gir større og sterkere fagmiljøer, som sorenskriver Mari Bø Haugstad i Østre Innland tingrett gjorde i forrige måned. Det er ikke Jordal enig i.

– Det er fint med kolleger, men i 2022, med all mulig teknologi tilgjengelig, er det konstruert å gjøre større fagmiljø til et kritisk behov. Mange har interesse av å fremstille det vi driver med som spesielt krevende og vanskelig, og vi fortjener sikkert høyere lønn òg. Dette handler jo også om å pynte på bildet av oss selv, og å få andre til å tro at vi er verdt mye, ikke minst i kroner og ører, sier han til Hardanger Folkeblad.

Høringsfristen til forslaget om reversering av domstolsreformen er satt til 26. april.

Advokater i heftig diskusjon: – Det er sjelden man ser på trykk en så primitiv argumentasjon

Tidligere advokat og DA-direktør ber Mehl droppe reversering av domstolsreformen 

Advokatforeningen i Romsdal og på Nordmøre ønsker å reversere domstolsreformen – nå får de støtte av nok en romsdalskommune 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også