Elden-partner bistår når Nav-ofrene saksøker staten

Stevningen leveres trolig i sommer, sier advokat Bjørn Kvernberg til Dagsavisen.
Elden-partner Bjørn Kvernberg. | Foto: Elden Advokatfirma
Elden-partner Bjørn Kvernberg. | Foto: Elden Advokatfirma

I 2019 ble det kjent at Nav hadde feiltolket EUs regler om muligheten til å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land.

Høyesterett slo i juli 2021 fast at Nav har praktisert regelverket feil helt tilbake til 1994, og så langt har Nav identifisert 7438 personer som er rammet av feilene. Nå går ofrene til søksmål mot staten.

– Vi har blitt enige om å kjøre pilotsaker for å få stadfestet en gang for alle at rettferdigheten må seire i Norge. Dette handler om rettssikkerheten til alle, forteller Rune Halseth, som er leder i organisasjonen Nav-oppryddingen, til Dagsavisen.

Organisasjonens møter med Nav og Arbeids- og inkluderingsdepartementet, hvor målet har vært å komme til enighet for å unngå enkeltsøksmål eller et stort gruppesøksmål, har ikke ført fram. Organisasjonen har engasjert Bjørn Kvernberg, som er partner i Elden, som nå har jobbet med saken i lang tid.

Overfor Dagsavisen bekrefter Kvernberg at stevningen er under utarbeidelse og at den trolig blir levert i løpet av sommeren.

To sentrale krav i søksmålet er at staten må betale en høyere forsinkelsesrente enn ordningen Nav har når det gjelder renter på tilbakebetaling, og at staten må betale oppreisningserstatning.

Seksjonssjef Magne Fladby, som leder innsatsteamet i Nav som jobber med å finne dem som er rammet av trygdeskandalen, sier til Dagsavisen at renteberegningen er lovbestemt og rentesatsen fastsatt av departementet, og at Navs vurdering er at de aktuelle vilkårene i skadeerstatningsloven ikke er oppfylt i denne saken.

Elden Advokatfirma passerte for øvrig en milepæl i fjor, da firmaet for første gang passerte 200 millioner kroner i omsetning. Den nye omsetningsrekorden til advokatfirmaet er på 206 millioner kroner.

Navs nye juridiske direktør: – Jeg har stor tro på det løftet som nå skjer av de juridiske prosessene i etaten

Tidligere Økokrim-sjef blir Navs første juridiske direktør

Nav har etablert ny juridisk avdeling 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også