Nytt gjennomslag for Sjødin: Agder lagmannsrett frifinner fetteren for Tengs-erstatningen

Agder lagmannsrett frifinner fetteren til Birgitte Tengs for erstatningssaken fra 1998. Advokat Arvid Sjødin varsler at fetteren vil kreve erstatning.
Arvid Sjødin, her avbildet i forbindelse med saken mot Viggo Kristiansen, kan nå smile på vegne av nok en klient. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Arvid Sjødin, her avbildet i forbindelse med saken mot Viggo Kristiansen, kan nå smile på vegne av nok en klient. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
NTB

Saken er oppdatert og utvidet klokken 4. november klokken 20:20.

– Dommen i erstatningssaken som utpeker ham som drapsmann, kan ikke bli stående, skriver førstelagmann Dag Bugge Nordén i dommen fra Agder lagmannsrett.

Saken som nå har fått sin avklaring, har lenge vært en juridisk nøtt for rettsvesenet. Fetteren ble i sin tid først dømt i tingretten, men siden frikjent i lagmannsretten for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

Han ble imidlertid kjent erstatningspliktig for drapet på kusinen i den sivile straffesaken tre år senere og dømt til å betale foreldrene til Birgitte Tengs 100.000 kroner. Beløpet ble utbetalt til foreldrene fra staten, og kravet mot fetteren ble senere ettergitt, men dommen ble stående.

Nå er fetteren frikjent for dette erstatningskravet og for konklusjonen om at han måtte være den sannsynlig drapsmannen til kusinen.

– Har møtt en mur

– Norge har ikke bare feilaktig dømt meg, men også gjentatte ganger nektet å rette opp feilen. Det er 19 år siden EMK dømte Norge, det er helt grotesk at vi igjen og igjen har møtt på en mur i våre forsøk på å gjenoppta den sivile saken, sier fetteren til NRK fredag kveld.

Selv om han er lettet for at han og familien har fått medhold i saken, forteller han at det aldri vil gjøre opp for de siste 25 årene.

– Dette har ødelagt en storfamilie og også påført meg enormt stor skade. Jeg kommer aldri til å få de siste 25 år tilbake, men håper i det minste denne dommen medfører endringer som ser til at noe slikt aldri kan skje igjen, sier han til kanalen.

– Torturert i 26 år

Nå er fetteren frikjent for dette erstatningskravet og for konklusjonen om at han måtte være den sannsynlig drapsmannen til kusinen.

Jakob, faren til fetteren, sier han er lettet, men langt fra glad.

– Jeg er lettet, men ikke prøv å få det til at jeg er glad, for det er jeg ikke. Det går ikke an å være glad når en har blitt torturert i 26 år. Men jeg er lettet, for all del, sier Jakob til NRK.

Han sier familien vil prøve å legge den vonde saken bak seg og se fremover.

– Jeg er voldsomt fornøyd med det som har skjedd, men det kom ikke som en overraskelse. Det er godt å få det vekk, fortsetter faren.

Vil kreve erstatning

Siden saken ble foreldet, fantes ingen åpenbare veier gjennom lovverket for at saken kunne bli gjenopptatt. Etter at en 52 år gammel mann nå er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs, har fetterens advokat Arvid Sjødin arbeidet for å få saken gjenopptatt.

– Dette har vi ventet på i mange år. Han har vært forhindret fra å bo i Norge på grunn av dette, og han har vært utsatt for sjikane og trusler. Og så er det kilovis med skuffelser fra domstolene, sier Sjødin til VG.

Advokaten sier at fetteren vil kreve erstatning, men kan ikke si noe om hva slags beløp det vil kreves.

– Nei, det kan jeg si noe om. Vi har ikke gått igjennom dette, det har ikke vært det viktigste nå, det viktigste har vært å bli kvitt dommen, sier han.

Veier tungt

Agder lagmannsrett har gjennomført en rettslig prosess som altså har konkludert med at den åpenbart uriktige dommen mot fetteren ikke kan bli stående, til tross for begrensningene i lovverket.

– Når situasjonen nå er at man i praksis kan se bort fra at han har begått drapet, og en annen person er tiltalt for handlingen, finner lagmannsretten at hensynet til hans behov for å bli renvasket veier så tungt at det ville stride mot hans rett til effektivt nasjonalt rettsmiddel mot krenkelsen å avvise begjæringen om gjenåpning med den begrunnelse at fristen i tvistemålsloven er utløpt, skriver dommeren.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener erstatningsdommen mot Birgitte Tengs' fetter viser at det er nødvendig å utrede behovet for lovendringer for å unngå tilsvarende saker i fremtiden.

– Departementet er i gang med dette arbeidet, skriver hun i en epost til NTB fredag kveld.

– Som jeg tidligere har gitt uttrykk for, har jeg stor forståelse for at denne saken har vært en påkjenning for de involverte. Dersom saken nå finner sin løsning i domstolen, er det bra. Som justisminister kan jeg ikke kommentere de konkrete vurderingene som ligger bak avgjørelsen, understreker Mehl.

Ingen motpart

Fetteren har ikke hatt noen motpart i den høyst spesielle saken. I utgangspunktet var det foreldrene til Birgitte Tengs som ble tilkjent den sivile erstatningen, men da staten betalte dem summen på 100.000 kroner, overtok i realiteten det offentlige som motpart. Da saken ble foreldet, mistet alle de involverte såkalt rettslig interesse i forholdet, noe som er en forutsetning for å være involvert i et søksmål.

Dermed befant hele saken seg i et lovmessig tomrom.

Da saken ble tatt opp til ny behandling i høst, nektet staten å bli tatt inn som part. I stedet har foreldrene til Birgitte Tengs, via sine bistandsadvokater John Christian Elden og Erik Lea, møtt som motpart ettersom de ikke hadde motsatt seg å være motparter ved en eventuell gjenopptakelse.

– Fetteren har vunnet saken og ville etter hovedregelen i tvisteloven hatt krav på full erstatning for sine sakskostnader. Det er imidlertid ingen motpart som erstatningskravet kan rettes mot. Lagmannsretten går ut fra sakskostnadene vil bli dekket av det offentlige, skriver lagmannsretten.

– Håper på svar

John Christian Elden sier han ikke har noen merknader til at erstatningsdommen mot fetteren oppheves.

– Når det ikke er noen motpart i begjæringen, skulle resultatet bare mangle. Vi har ellers ingen merknader til avgjørelsen, sier han til Dagbladet.

Mandag starter rettssaken i Haugaland og Sunnhordland tingrett mot den nå 52 år gamle mannen som 17. oktober i år ble tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Rettssaken vil gå over åtte uker. Tiltalte vil forklare seg onsdag og torsdag.

– Familien håper i løpet av de neste månedene å få svar på spørsmålet om gjerningsmann i saken, fortsetter Elden.

Arvid Sjødin: – Advokater tror veldig mye på seg selv, så jeg tror ikke de utroper noen andre til geni

Sjødin varsler at fetteren til Birgitte Tengs kommer til å fremme et erstatningskrav

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også