Sjødin varsler at fetteren til Birgitte Tengs kommer til å fremme et erstatningskrav

Mandag ble en 52 år gammel mann tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995.
Advokat Arvid Sjødin. | Foto: Carina Johansen / NTB
Advokat Arvid Sjødin. | Foto: Carina Johansen / NTB
NTB / Aleksander Losnegård

Dermed har den 27 år gamle drapssaken tatt en ny vending.

I 1997 ble fetteren til Birgitte Tengs dømt for å ha drept sin kusine. Året etter ble fetteren frifunnet i lagmannsretten, men i den sivile delen av saken ble han dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til foreldrene til Birgitte Tengs. Dommen står ennå, selv om kravet om erstatning ble ettergitt av Voldsoffererstatningsnemnden i 2003.

I 2017 gjenopptok politiet drapsetterforskningen, og 1. september 2021 ble en nå 52 år gammel mann pågrepet og siktet for å ha drept Tengs. Mandag bekreftet Rogaland statsadvokatembeter at 52-åringen blir tiltalt. Han benekter enhver erfaring med drapet.

Nå som det er tatt ut tiltale mot en annen mann for drapet for 27 år siden, sier fetteren til Birgitte Tengs at han føler «en liten lettelse».

– Jeg har snakket med fetteren, og han sier han føler en liten lettelse over at tiltale nå er tatt ut, men at nå får domstolen avgjøre den videre gangen i saken, sier advokat Arvid Sjødin til NTB.

Sjødin sier til NRK at fetteren nå vil fremme et erstatningskrav.

– Det vil komme et erstatningskrav så raskt saken er gjenåpnet. En mann er nå tiltalt, og vi kan ikke ha to forskjellige gjerningsmenn.

Senest i 2020 avviste Høyesterett å gjenoppta saken med begrunnelsen om at kravet var innlevert for sent. Ifølge Sjødin la Høyesterett den gang opp til at en annen gjerningsperson må tiltales og domfelles for drapet før fetteren kan bli renvasket.

Riksadvokaten beklager

Riksadvokat Jørn Maurud beklager belastningene som fetteren til Birgitte Tengs og hans familie har vært påført, sier han til NRK.

Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch har tidligere beklaget overfor fetteren i lys av at etterforskningen ble gjenåpnet og det ble gjort funn av DNA-bevis mot 52-åringen fra Karmøy som nå er tiltalt.

– Selv om det ble avsagt frifinnende dom, er det i dag all grunn til å sterkt å beklage overfor fetteren og hans familie at det i sin tid ble utferdiget tiltale mot ham. De har lidd meget, sa Busch til VG etter pågripelsen av og siktelsen mot den nye mannen i september i fjor.

– Jeg er selvsagt ikke uten forståelse for at familien retter kritikk mot oss som hadde ansvaret den gangen, og har intet behov for, eller ønske om, å kommentere denne, sa Busch i fjor.

Satt av 14 uker – oppstarten kan bli utsatt

Partene i straffesaken skal ha et saksforberedende møte mandag ettermiddag, hvor tidsskjemaet for straffesaken vi bli satt opp.

Etter planen skal rettssaken mot 52-åringen starte 31. oktober.

– Vi får vurdere om vi skal starte 31. oktober eller be om å få vente til 14. november, sier tiltaltes forsvarer, Stian Kristensen, til NTB.

Haugaland og Sunnhordland tingrett har satt av 14 uker til saken.

I september i fjor sa han at han antakelig kom til å gi seg som advokat i løpet av ett år. Nå skal Arvid Sjødin bistå Per Orderud

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også