Utsetter opprusting av domstolbygg

For ett år siden vedtok styret i Domstoladministrasjonen (DA) en investeringsplan for domstolbygg. Nå har DA besluttet å stanse eller utsette åtte prosjekter.
Domstoladministrasjonen utsetter åtte prosjekter. Illustrasjonsfoto. | Foto: Lise Åserud / NTB
Domstoladministrasjonen utsetter åtte prosjekter. Illustrasjonsfoto. | Foto: Lise Åserud / NTB

Det skriver DA i en pressemelding.

– Vi er svært skuffet over at vi ikke får midler over statsbudsjettet til opprusting av domstolbygg, slik vi foreslo, sier avdelingsdirektør Jann Ola Berget i avdeling for økonomi og styring.

– Dette handler i all hovedsak om domstolbygg i distriktene, som har betydelige mangler og utfordringer. Det dreier seg om grunnleggende forhold som for eksempel sikkerhet og universell utforming, forklarer Berget. 

Investeringsplanen for domstolbygg som DA vedtok for ett år siden, omfattet prosjekter i tolv domstoler. 

Nå utsettes eller stanses altså åtte av disse.

Prosjektene som stanses eller utsettes er Sandnessjøen, Sortland, Vågåmo, Kviteseid, Kongsberg, Lillestrøm, Fredrikstad og Leirvik (Stord). 

– Når det ikke ser ut til å komme midler til å ruste opp disse byggene, og vi må redusere driften tilsvarende 102 millioner kroner i 2023, hadde vårt styre ikke noe valg. De må redusere utgifter i påfølgende budsjettår, og det medfører dessverre å bremse prosessen med nye bygg, forteller han.

Styret i Domstoladministrasjonen har også sluttet seg til at administrasjonen skal fremforhandle kortere forlengelser av eksisterende leiekontrakter.

– Dette fører til at det fortsatt vil være store ulikheter i standard og utstyrsnivå mellom rettsstedene, også innenfor domstoler. Dette er svært uheldig. Når de politiske myndigheter har bestemt at vi skal ha virksomhet i hele landet, må de også finansiere skikkelige lokaler for alle rettsstedene. Det er ikke akseptabelt at det er så stor forskjell i hva slags domstol man møter, alt ettersom hvor i landet man har en sak, avslutter Berget.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også