Eks-advokat møter i retten mandag, tiltalt for hensynsløs atferd

Forsvarer Jon Wessel-Aas vil fremme en begjæring om at saken må avvises fordi han mener statsadvokaten som tok ut tiltale, var inhabil.
EKS-ADVOKAT TILTALT: Saken kommer opp for Oslo tingrett 23. januar. | Foto: Stian Olsen
EKS-ADVOKAT TILTALT: Saken kommer opp for Oslo tingrett 23. januar. | Foto: Stian Olsen

Oppdatert klokken 17.15 med uttalelse fra Wessel-Aas til NTB.

Mandag starter rettsaken mot en tidligere advokat i 40-årene, som er tiltalt for hensynsløs atferd. 

Bakgrunnen for tiltalen er at mannen i august i fjor hengte opp én plakat med bilde av statsadvokat Geir Evanger og to plakater med bilde av politiinspektør Jan Erik Bresil i Oslo. Plakatene hadde overskriften «Etterlyst».

På plakaten hvor Evanger var avbildet stod det at statsadvokaten var «siktet for innførsel av meget betydelig mengde hasj og MDMA, jf. straffeloven § 232. Vet du noe? Ring 02800.»

På plakatene med bilde av politiinspektøren stod det at Bresil var «siktet for ulovlig tvangsmiddelbruk og ulovlige bierverv. Utgir seg for å være fra politiet. Har du info? Ring 62556100», ifølge tiltalen.

Det var også QR-koder på plakatene. 

Den ene ledet til Rolleforståelsesutvalget, som gransker rolleforståelsen mellom politiet og Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF). Den andre ledet til en nyhetsartikkel om politioperasjonen «Sult», der Evanger var involvert som statsadvokat.

Den tidligere advokaten forsvares av Jon Wessel-Aas. Ifølge Wessel-Aas erkjenner den tiltalte å ha hengt opp plakatene, men mannen erkjenner ikke straffeskyld fordi han mener plakatene må anses som vernet av ytringsfriheten. 

– Plakatene er åpenbart satirisk kritikk av henholdsvis lederen og nestlederen for Norsk Narkotikapolitiforening, som samtidig er henholdsvis polititjenestemann og statsadvokat, uttalte Wessel-Aas til AdvokatWatch i november i fjor.

– Det overrasker meg derfor at myndighetene bruker straffeforfølgelse av en meningsmotstander av Bresil og Evanger, som fremfører åpenbart satirisk kritikk av dem og deres sammensatte og etter tiltaltes syn sammenblandede roller i debatten. Nå får vi se hva domstolene mener, la han til.

Wessel-Aas bekreftet overfor AdvokatWatch at den tiltalte mannen mistet advokatbevillingen for flere år siden da han ble dømt for mindre narkotikaforhold.

Det er Hedmark og Oppland statsadvokatembeter som har utarbeidet tiltalen. Ifølge NRK har statsadvokaten som besluttet å ta ut tiltale mot den tidligere advokaten, selv vært medlem av NNPF siden 2014.

– Dette vil bli gjenstand for behandling ved rettens oppstart i morgen. Påtalemyndigheten vil ikke gi ytterligere kommentarer, skriver aktor Sigrid Marie Tybring-Gjedde Morseth i en SMS til statskanalen.

NRK har ikke oppnådd kontakt med førstestatsadvokat Iris Øsp Lydsdottir Storås ved Hedmark og Oppland statsadvokatembeter, som er den aktuelle statsadvokaten sin sjef. 

Kanalen har imidlertid fått tilgang på et skriv via forsvarer Jon Wessel-Aas, der statsadvokaten uttrykker at hun ikke oppfatter seg som inhabil fordi hun ikke har hatt fremtredende verv i foreningen, og ikke har en personlig eller profesjonell relasjon til partene i rettssaken.

Wessel-Aas omtaler beskriver det hele som «mildt sagt et alvorlig arbeidsuhell». 

– Det er helt avgjørende at den som tar ut tiltale er habil. Like avgjørende som at dommeren som skal dømme i saken er habil. I mitt syn er det ingen tvil om at da er man inhabil, sier forsvareren til NRK.

Ifølge Wessel-Aas vil han fremme for retten at tiltalen må behandles på nytt, hvis ikke påtalemyndigheten selv gjør det.

Lund & Co-partneren bekrefter også overfor NTB at han sitter og skriver på en begjæring om at saken må avvises. 

Relaterte artikler:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også