Dommerforeningen ber regjeringen respektere Fosen-dommen i sjelden uttalelse – frykter svekket tillit

Foreningen har sendt brev til statsministeren og stortingspresidenten.
LEDER: Kirsten Bleskestad er leder i Dommerforeningen, som organiserer majoriteten av landets embetsdommere. | Foto: Thomas Haugersveen / Juristforbundet
LEDER: Kirsten Bleskestad er leder i Dommerforeningen, som organiserer majoriteten av landets embetsdommere. | Foto: Thomas Haugersveen / Juristforbundet

Høyesterett konkluderte i oktober 2021 med at vedtaket om tillatelse til vindkraftutbygging på Fosen var ugyldig. To år senere er vindkraftanleggene fortsatt i drift. Det har blant annet resultert i en rekke demonstrasjoner.

I det Dommerforeningen selv omtaler som en sjelden uttalelse, minner foreningen om at Høyesteretts dom er endelig straks den er avsagt, og at det betyr at dommen også må respekteres i en midlertidig fase, frem til nye vedtak er truffet.

– Dette er særlig viktig når domstolene konstaterer menneskerettighetsbrudd, og den midlertidige fasen trekker ut i tid. Med andre ord er ikke situasjonen slik den har vært de siste to årene holdbar, sett fra et rettsstatsperspektiv, sier Dommerforeningens leder Kirsten Bleskestad i en pressemelding.

Foreningen frykter at regjeringens holdning til saken er med på å svekke tilliten til rettsstaten.

– Vårt formål er å verne om rettsstaten. Vi har derfor sendt brev til stortingspresidenten og statsministeren for å be de redegjøre for hvordan de vil sikre rettsstaten og menneskerettighetene, også i denne midlertidige fasen fram til en varig løsning på Fosen er på plass, sier Bleskestad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også