Staten anker oljetillatelse-dom fra Oslo tingrett

Staten anker Oslo tingretts dom i saken om gyldigheten av utbyggingsvedtakene for de tre petroleumsfeltene Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil.
OMKAMP: Energiminister Terje Aasland (Ap) er uenig i tingrettens dom. | Foto: Emilie Holtet / NTB
OMKAMP: Energiminister Terje Aasland (Ap) er uenig i tingrettens dom. | Foto: Emilie Holtet / NTB
NTB / AdvokatWatch

– Vi er uenige med tingretten i at det er gjort en saksbehandlingsfeil i disse tre sakene, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

Greenpeace og Natur og Ungdom fikk tidligere denne måneden medhold på alle punkter i søksmålet mot staten om tillatelser til utbygging av tre oljefelt.

Oslo tingrett slo fast at alle tre tillatelsene er ugyldige. Statens tillatelser brøt med kravet om at forbrenningsutslipp må utredes for å få tillatelse til utbygging og drift til oljefelt, ifølge dommen. Tingretten viste til krav som Høyesterett slo fast i et tidligere klimasøksmål i 2020.

Uenige i dommen

Aasland mener saksbehandlingen var i tråd med regelverket.

– Staten har fulgt opp høyesterettsdommen, og vi vurderer nå også forbrenningsutslipp ved behandlingen av hver enkelt utbyggingsplan. Vi er uenige i dommen og kjennelsen om midlertidig forføyning, og har derfor bestemt oss for å anke, sier Aasland.

– Vi har en svært god sak

Greenpeace-leder Frode Pleym sier at han ikke har noen grunn til å tro at utfallet i lagmannsretten blir noe annerledes.

– Vi har en svært god sak og er klare for å ta denne omkampen på vegne av både oss og kommende generasjoner, sier han.

– Nå vil det ta lengre tid før dommen i sin helhet blir rettskraftig. Imidlertid er forføyningene for de tre feltene tvangskraftig, noe som betyr at utbygging og produksjon må stoppe på alle tre felt uavhengig av ny runde i retten.

Representeres av Simonsen Vogt Wiig-partner

Det er advokat Jenny Sandvig som representerer Greenpeace og Natur og Ungdom i saken.

– Det er nytt for meg å representere, ikke bare organisasjoner, men private klienter. Jeg er jo mest vant til å representere den sterkeste parten. Det er samtidig veldig givende, har Simonsen Vogt Wiig-partneren uttalt til E24.

Hun har kalt dommen fra Oslo tingrett «folkeopplysning på sitt beste».

Simonsen Vogt Wiig-teamet som bistår de to organisasjonene består også av advokat Camilla Hagelien, fullmektigene Ida Werenskiold, Sophia Wulff og Jørgen Paulov Hammer, samt mastergradsstipendiat Carl Victor Waldenstrøm, opplyser advokatfirmaet i et innlegg på LinkedIn.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også