Dommerne uttrykker skepsis til Trumps krav om immunitet

Rettssaken der USAs tidligere president Donald Trump krever immunitet mot rettsforfølgelse, har startet i en føderal domstol. Trump selv var til stede.
TIL STEDE: Tidligere president Donald Trump (t.h.) var selv til stede i den føderale domstolen. | Foto: Dana Verkouteren / AP
TIL STEDE: Tidligere president Donald Trump (t.h.) var selv til stede i den føderale domstolen. | Foto: Dana Verkouteren / AP
NTB

Panelet på tre dommere framsto under rettsmøtet som skeptiske til Trumps påstand. Som tidligere president mener Trump at han burde være immun mot rettsforfølgelse for anklager om at han ville omgjøre valgresultatet i 2020.

– Jeg synes det er paradoksalt å si at hans plikt etter grunnloven til å passe på at lovene blir trofast fulgt, tillater ham å bryte straffelovene, sa dommer Karen Henderson på et tidspunkt. Hun ble i sin tid utnevnt av tidligere president George H.W. Bush fra Trumps republikanske parti.

77 år gamle Trump var selv til stede i den føderale domstolen i Washington tirsdag under den timelange seansen. Siden snakket han med pressen og advarte om «hurlumhei» dersom rettssaken mot ham får gå som planlagt.

– Pandoras eske

Trumps advokat John Sauer åpnet med å si at rettsforfølgelse mot Trump vil åpne en Pandoras eske som USA som nasjon kanskje aldri vil kunne overvinne. Sauer viste også til en kjennelse som omhandlet tidligere president Richard Nixon, og en høyesterettsavgjørelse fra 1982 der Nixon ble gitt «absolutt immunitet».

Dommer Florence Pan, utnevnt av nåværende president Joe Biden, stilte Sauer et hypotetisk spørsmål om en president kunne straffeforfølges dersom han beordret et attentat på en politisk rival. Sauer insisterte på at selv i dette tilfellet kunne presidenten bare bli rettsforfulgt dersom han først ble stilt for riksrett og dømt der.

Trump ble stilt for riksrett to ganger da han var president, ble felt i Representantenes hus og frikjent i Senatet begge ganger.

Rettssak i mars

Trump mener at han må slippe å bli stilt for retten for tiltalen som omhandler at han på tampen av sin presidentperiode oppfordret en mobb til å storme Kongressen. Han anklages også for å ha forsøkt å snu valgresultatet i 2020 til sin egen fordel ved å hevde at Joe Bidens seier var «rigget».

Spesialetterforsker Jack Smith, som fører denne saken mot Trump, var på plass i rettssalen tirsdag da Trump dukket opp. Smith håper på en rask avgjørelse fra ankedomstolen, da rettssaken mot Trump etter planen skal starte 4. mars.

Trumps krav om immunitet ble 1. desember avvist i en føderal domstol. I forrige måned avviste høyesterett å behandle spørsmålet i denne omgang, og saken ble dermed sendt tilbake til en ankedomstol i Washington, der saken nå står.

Trump ligger godt an til å bli Republikanernes presidentkandidat i høstens valg.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også