Den internasjonale dagen for truede advokater fyller 15 år

Fokuset er rettet mot Iran når dagen markeres for 15. gang.
FOKUS: Den internasjonale dagen for truede advokater ser i år mot Iran. | Foto: Michael Gruber / AP Photo
FOKUS: Den internasjonale dagen for truede advokater ser i år mot Iran. | Foto: Michael Gruber / AP Photo

Onsdag 24. januar er «Den internasjonale dagen for truede advokater».

Advokatene Symone Gaasbeek-Wielinga og Hans Gaasbeek fra Nederland er initiativtakerne bak dagen som ble markert for første gang i 2009

Stiftelsen som de grunnla støttes i dag av en rekke internasjonale advokatforeninger og -organisasjoner. I år er fokuset rettet mot Iran.

Situasjonen iranske advokater befinner seg i er ekstremt kritisk, ifølge stiftelsen. Den redegjør for situasjonen i en 28 sider lang rapport. Denne rapporten avsluttes med 15 krav til iranske myndigheter. Ett av kravene fra stiftelsen er at iranske advokater ikke skal identifiseres med sine klienter.

Advokatforeningens generalsekretær, Merete Smith, omtaler dagen i et innlegg på Advokatforeningens sider. I tillegg til Iran, uttrykker Smith bekymring for situasjonen til advokater i både Tyrkia og Russland.

– International Day of the Endangered Lawyer er en av disse dagene jeg skulle ønske vi ikke hadde behov for å markere. Dessverre ser det ut til at slike markeringer kommer til å være nødvendige i lang tid framover, skriver Advokatforeningens generalsekretær i anledning dagen.

– Uavhengige advokater og en fungerende rettsstat er en av grunnpilarende i et demokrati. Vi som er heldige å arbeide i land som troner på toppen av rettssikkerhetskåringer har derfor et ekstra ansvar for bruke stemmen vår til å støtte våre kolleger i land der advokatyrket trues, skriver Smith.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også