Vil være en stemme for studenter som ikke har fått trainee-mulighet i advokatbransjen: – Jeg tror at åpenhet kan bidra til at flere senker skuldrene

Jusstudent Jenny Abelvik fortviler etter en rekke avslag på søknad om traineeopphold hos advokatfirmaer, men er innstilt på å snu motgangen til noe positivt.
VIL MOTIVERE: Jenny Abelvik vil motivere andre jusstudenter som sliter med å få traineeopphold hos advokatfirmaer. | Foto: Cecilie M. T. Thorkaas
VIL MOTIVERE: Jenny Abelvik vil motivere andre jusstudenter som sliter med å få traineeopphold hos advokatfirmaer. | Foto: Cecilie M. T. Thorkaas

LinkedIn brukes gjerne av advokater til å dele nyheter om jobbskifter. Plattformen benyttes også av jusstudenter som forteller om ulike traineeopphold i studietiden. Det var imidlertid et innlegg som skilte seg ut fra mengden i mars.

Jenny Abelvik, som er på fjerde studieår på Det juridiske fakultet i Bergen, skrev at hun gjerne ville dele at hun ikke hadde startet i ny jobb som praktikant/trainee. I innlegget fortalte Abelvik at hun la ned mye tid og energi i Arbeidslivsdagene (ALD) og søkte traineeopphold hos flere advokatfirmaer, uten å få napp.

«Jeg har vært lei meg og skuffet. Jeg har følt meg som en mislykket student og person, og jeg har vært flau over egen innsats og gruet meg til å fortelle om alle avslag. All den innsatsen jeg har lagt inn både på ungdomsskolen og videregående for å få et godt nok snitt for å komme inn på studiet, har føltes som forgjeves. Hva er det som gikk galt? Har jeg valgt feil studie? Vil jeg noen gang bli flink nok?», skrev Abelvik blant annet.

Hun la samtidig til at hun ville bruke avslagene som «en ny drivkraft, og motivasjon mot den siste delen av jusstudiet».

– Jeg er veldig glad for at jeg valgte å være åpen om dette

Til AdvokatWatch forteller Abelvik hvorfor hun valgte å dele sin historie.

– Jeg klarte ikke å være stille mer etter avslag på avslag. Det å opprettholde høye krav til egne prestasjoner kan føre til en ond sirkel med mye selvkritikk. Jeg tror at åpenhet kan bidra til at flere senker skuldrene og en positiv spiral der presset senkes. Med dette kan min stemme motivere andre, mener Abelvik.

Hun understreker at hun ikke kritiserer ALD i seg selv.

– Det er et fantastisk arrangement hvor du blir kjent med ulike karrieremuligheter både i det offentlige, private og frivillige. Det er utrolig givende, og selv om jeg fikk avslag var det absolutt verdt å være til stede. Jeg fikk blant annet intervjuerfaring som jeg kan ta med meg videre.

Abelvik, som tidligere har vært både ungdomsrådsleder og russepresident, forteller at hun har fått mange positive tilbakemeldinger i etterkant av innlegget hun la ut.

– Jeg blir fortalt at jeg er modig som tør å snakke ut om presset rundt ALD, og at de kjenner seg igjen i følelsene mine. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å være åpen om dette, spesielt med den enorme støtten jeg har fått. Man er gjerne sin største kritiker, og tenker man må jobbe enda hardere. Da varmer det ekstra med støtten, sier hun.

– Føler du at du kunne gjort noe annerledes for å lande et traineeopphold?

– Jeg vil ikke angre på ting jeg har gjort eller ikke gjort, idet jeg føler jeg har gjort det jeg kunne. Jeg kommer ikke fra en familie med advokater, og var ikke kjent med bransjen før jeg startet på studiene. Og om det så koker ned til karakterer, gjør jeg mitt beste for å ha et bra snitt. Karakterpress er ikke nytt, og det er kjent at flere arbeidsgivere krever toppkarakterer.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært vanskelig til tider. Det er utfordrende at en skoleeksamen skal ha så mye å si for mulighetene til være trainee. Man kan ha en dårlig dag på eksamen. Jeg prøver likevel å minne meg selv på at jeg har mange muligheter, og dette ikke begrenses av karakterene, legger hun til.

Oppfordring

Traineeordningen er en viktig kilde til rekruttering av advokatfullmektiger hos mange advokatfirmaer. Tidligere har styreleder Geir Sviggum i Wikborg Rein, som for øvrig er hovedsamarbeidspartner til ALD, uttalt følgende til Universitas:

– Det er ikke tvil om at dokumenterte akademiske ferdigheter, oftest representert ved karakterer, er viktig for oss. Karakterer er nok viktigere i juss-verden enn de fleste andre bransjer.

Abelvik ønsker at advokatfirmaene utfordrer seg selv litt, og ikke lar karakterer bli så avgjørende, når de skal ansette unge folk.

– Jeg håper de kan gi plass til noen som ikke nødvendigvis har de beste karakterene, men som har en X-faktor som kan bidra positivt til arbeidsplassen og likevel være faglig sterk. Hvem vet – kanskje advokatfirmaene blir positivt overrasket? sier Abelvik.

Abelvik forteller at hun i etterkant av at hun la ut innlegget har bestemt seg for å skrive masteroppgave til høsten.

– Jeg har ikke latt meg stoppe av motgangen. Etter å ha lagt ut innlegget på LinkedIn turte jeg å ta kontakt med fakultetet om muligheter for stor masteroppgave, og gleder meg til ett år hvor jeg skal fordype meg i et selvvalgt tema, sier hun.

– Jeg vet ikke hvor masteroppgaven vil lede meg, men det vil utvilsomt gi meg ny kunnskap som vil være til fordel for flere arbeidsgivere. Forhåpentligvis får jeg etter hvert en jobb som er relevant, til tross for at jeg ikke fikk traineeopphold, avslutter Abelvik.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev