Øker inntektsgrensen på fri rettshjelp med 100 millioner kroner

Etter uker med forhandlinger, er SV enig med regjeringspartiene Ap og Sp om statsbudsjettet for 2022. 100 millioner kroner til oppjustering av inntektsgrensen for fri rettshjelp, samt økning av reisegodtgjørelsen til advokater, er to av punktene i budsjettforliket.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) , finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)og Audun Lysbakken (Sv) under en pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget etter at partiene har kommet til enighet i forhandlingene om Statsbudsjettet. | Foto: Annika Byrde / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) , finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)og Audun Lysbakken (Sv) under en pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget etter at partiene har kommet til enighet i forhandlingene om Statsbudsjettet. | Foto: Annika Byrde / NTB

Avtalen mellom partiene inneholder 71 såkalte verbalpunkter, inkludert følgende: «Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til en ny lov om støtte til rettshjelp i løpet av våren 2023, og vurdere ulike tiltak som kan forsterke rettshjelpsordningen for befolkningen, herunder forslagene i NOU 2020:5».

Et dypdykk i tallene viser at de tre partiene er blitt enige om å øke inntektsgrensen på fri rettshjelp med 100 millioner kroner.

I tillegg økes tilskudd til spesielle rettshjelptiltak med ti millioner kroner.

Partiene er også blitt enige om å øke rettshjelpssatsen, herunder reisegodtgjørelse til advokater, med totalt 21 millioner kroner.

Som kjent pågår det en streikeliknende aksjon i Advokatforeningen, etter at Støre-regjeringen ikke imøtekom organisasjonens krav da den la frem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2022 tidligere i november.

Under aksjonen anmodes alle forsvarere, med møterett for Høyesterett, om ikke å ta berammelser av straffesaker som skal opp i Høyesterett. Saker fram til 16. desember berøres ikke.

Advokatforeningens krav er: å få forhandlingsrett om rettshjelpssatsen, å få en bærekraftig rettshjelpssats og å reversere halveringen av reisesalæret.

Tilleggsproposisjonen, der det ble foreslått å øke rettshjelpssatsen med 22 kroner, samt mandagens budsjettforlik, innebærer at regjeringen altså delvis har begynt å møte Advokatforeningens krav.

SV la frem alternativt statsbudsjett – vil øke rettshjelpssatsen med 50 kroner i timen

Hurdalsplattformen: Ap og Sp vil reversere domstolsreformen – med ett unntak 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også