SVs alternative statsbudsjett: Vil heve rettshjelpssatsen med 37 kroner til

Får partiet det som det vil, økes rettshjelpssatsen dermed med 56 kroner.
SV-leder Audun Lysbakken legger fredag fram partiets forslag til alternativt statsbudsjett for 2023 på Stortinget. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SV-leder Audun Lysbakken legger fredag fram partiets forslag til alternativt statsbudsjett for 2023 på Stortinget. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det går fram av partiets forslag til alternativt statsbudsjett.

I tillegg til å øke rettshjelpssatsen med 37 kroner, vil SV reversere kuttet i salær til rettstolker og trappe opp reisegodtgjørelsen. Partiet vil bevilge til sammen 111 millioner kroner til disse budsjettpostene.

Da regjeringen i oktober la fram sitt forslag til statsbudsjett for 2023, var det med en foreslått økning i rettshjelpssatsen på 19 kroner. Forslaget ble møtt med skuffelse hos Advokatforeningen.

Advokatforeningen hadde i forkant av fremleggelsen av budsjettet varslet at den mener at rettshjelpssatsen burde ligge mellom 1553 og 1882 kroner for at den skulle bli bærekraftig i 2023. Som en minsteregulering forventet foreningen en økning på 56 kroner.

SVs foreslåtte heving av satsen med 37 kroner sammenlignet med regjeringens forslag, vil dermed innfri Advokatforeningens krav.

I fjor resulterte Støre-regjeringens budsjettforlik med SV i desember i at rettshjelpssatsen økte med 36 kroner til dagens 1121 kroner, etter at Solberg-regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2022 hadde lagt opp til null kroner i økning av rettshjelpssatsen.

Regjeringen og SV vil bli nødt til å inngå kompromisser i flere spørsmål når partiene neste uke går inn i budsjettforhandlinger.

Regjeringen har i sitt budsjettforslag foreslått å redusere bevilgningen til dommerfullmektiger med 18 millioner kroner, mens SV vil bevilge tilsvarende sum til å øke antallet dommerfullmektiger.

SV vil også bruke 80 millioner kroner på oppgradering av lokale rettssteder og styrking av domstolene, viser partiets forslag.

Regjeringen vil øke rettshjelpssatsen med 19 kroner

– Vi kan ikke være avhengig av at frivillige eller advokater som jobber pro bono avdekker menneskerettighetsbrudd i fengslene

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også