Får 42 millioner kroner til nye forskningsssentre: – Advokater skal bli bedre i stand til å forstå EU- og EØS-rettens følger for norsk lov og offentlig saksbehandling

De juridiske fakultetene ved universitetene i Oslo og Bergen får til sammen 42 millioner kroner fra Forskningsrådet til å styrke kunnskapen om EØS-rettens betydning for norske forhold. Dette skal skje gjennom etableringen av to nye forskningssentre.
Professor Christian Franklin skal lede senteret ved Universitetet i Bergen. | Foto: Kim E Andreassen, UiB
Professor Christian Franklin skal lede senteret ved Universitetet i Bergen. | Foto: Kim E Andreassen, UiB

– Mangelfull integrering av EØS-retten gjelder på mange forvaltningsmessige områder, men har fått spesielt store konsekvenser på trygdeområdet, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding.

– Vi vil styrke den rettsvitenskapelige forskningen og utdanningen slik at innholdet i EØS-retten er godt kjent i forvaltningen og på tvers av ulike rettsområder. Det vil disse to forskningssentrene bidra til, legger hun til.

Universitetet i Oslo oppretter Research Centre on the European Dimension of Norwegian Law, som skal utvikle kunnskap for bedre integrering av EØS-rett i norsk rett og søke å forstå de underliggende årsakene til feiltolkning av EØS-rett. Senteret skal ledes av professor Ole-Andreas Rognstad, opplyses det om.

Universitet i Bergen etablerer Centre on the Europeanization of Norwegian Law – Understanding EEA Law as an integral part of Norwegian Law. Senteret skal utvikle ny kunnskap og styrke juridisk forskning på innhold, påvirkning og integrering av EØS-lovgrunnlaget om fri bevegelse både generelt, og med særlig fokus på fri bevegelse av personer på områdene arbeids-, innvandrings- og trygderett. Senteret ledes av professor Christian N.K. Franklin, står det i pressemeldingen.

Universitet i Bergen har også lagt ut en egen pressemelding om tildelingen.

Norske advokater og offentlig ansatte skal bli bedre i stand til å forstå EU- og EØS-rettens følger for norsk lov og offentlig saksbehandling. Mer spesifikt vil forskerne ved senteret se nærmere på hvordan trygde-, utlendings- og arbeidsretten påvirkes av europeisk rett, heter det i denne pressemeldingen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

UTENRIKSSJEF: Kaja Kallas tar over etter Josep Borrell som EUs utenrikssjef | Foto: Javad Parsa / NTB

Advokat er EUs nye toppdiplomat

UTVIDER: Advokatfirmaet på Sørlandet utvider partnerskapet. | Foto: Google Street View

Tilbake til tre partnere

For abonnenter

Les også